Návrh záhrady: Projekt, ktorý zladí predstavy s prostredím | landart.sk

Návrh záhrady: Projekt, ktorý zladí predstavy s prostredím

Zladiť všetky prvky a materiály na záhrade tak, aby spolu ladili v dokonalej súhre, si vyžaduje veľkú dávku predstavivosti. Vytvoriť návrh záhrady, ktorý pokryje záujmy a požiadavky každého člena rodiny, nie je jednoduché. Vyberte si štýl, ktorý sa vám najviac páči, ladí s architektúrou domu a zapadne do okolitého prostredia.

2D návrh záhrady

2D návrh záhrady

Ak však vyhľadáte záhradného architekta, poradí vám, ako navrhnúť záhradu prostredníctvom vizualizácie k samotnému návrhu. Názorne vám vysvetlíme, ako vizualizujeme záhrady v Landarte.

Grafický projekt záhrady

Grafický program na návrh záhrady umožňuje vypracovať celkový koncept – rozmiestnenie plôch a prvkov v záhrade. Pri návrhu dbá architekt najmä na požiadavky, ktoré boli odkonzultované počas zamerania pozemku. Odráža sa od vami vybraného štýlu záhrady.

Náš ateliér pracuje vždy s dvoma variantmi grafických návrhov – jeden sa vypracuje podľa zachovaných požiadaviek od klienta, v druhom je vyzdvihnutý potenciál celkového priestoru z pohľadu záhradného architekta.

TIP: Návrh záhrady je vhodný pre klientov, ktorí si nevedia predstaviť, ako by záhrada vyzerala pohľadovo s navrhnutými prvkami. Napomáha aj pri svahovitých pozemkoch, kde zákazník získa predstavu o modelácii terénu v celku.

3D návrh záhrady

Ak vám pôdorysný návrh záhrady (2D) nestačí a neviete si práve najlepšie predstaviť, ako by záhrada mohla vyzerať, môžete dodatočne požiadať o vizualizáciu návrhu.

Dobrý architekt vymodeluje váš dom, doplní navrhnuté stromy, rastliny a všetky prvky, ktoré boli v záhrade navrhované v 3D návrhu záhrady. Tým, že ho uvidíte, jednoduchšie si predstavíte dynamiku a premenlivosť v záhrade.

Najčastejšie sa vizualizácie vytvárajú pre letné obdobie. Vtedy je záhrada najkrajšia a rastliny kvitnú . Získate prehľad o výškovom členení trvalkových záhonov, výške a rozmeroch dospelých stromov či maximálnej alebo požadovanej výške živého plota.

Vizualizácia priestoru v súkromnej záhrade.

Vizualizácia priestoru v súkromnej záhrade.

Proces vypracovania projektu záhrady

Na úplnom začiatku je rezervácia termínu, kde sa dohodneme s klientom na obhliadke terénu. Preferujeme priamy kontakt nielen s klientom, ale aj s prostredím, s ktorým budeme následne pracovať. Na obhliadke si spolu prejdeme, čo očakávajú od svojej záhrady. Špeciálne požiadavky - ako je súkromné fitko, priestor s ohniskom či detské prvky a iné - vieme jemne včleniť do priestoru, aby perfektne zapadli.

Proces zamerania, zakreslenia existujúcich prvkov a konzultácie požiadaviek zväčša závisí od veľkosti plochy, ktorá sa navrhuje. Približne celkové zameranie trvá od 1 – 3 hodín.

Meranie záhrady architektami

Správne zameranie je jedno z najdôležitejších procesov, na ktoré používame moderné prístroje.

Po zameraní a prekreslení podkladov, ktoré sme získali na terénnej obhliadke, začíname pracovať na dvoch variantoch. Prvý sa odráža od klientskych požiadaviek a do druhého pridávame Landart „šmrnc”. Ak vytvárame návrhy aj s priestorovou grafikou (3D), vypracovanie trvá približne dva týždne.

V prípade, ak je pozemok klienta príliš členitý (prevýšenie viac ako 60 cm), odporúčame grafické spracovanie - vizualizácie pre lepšiu orientáciu v priestore. Našou špecializáciou sú aj parcely, ktoré sú vo svahoch. S kolegyňami a kolegami sme riešili aj záhradu, ktorá mala prevýšenie cca 16 m a terasové členenie.

3D vizualizácie dvoch rozdielnych štúdií.

3D vizualizácie dvoch rozdielnych štúdií.

Po odkonzultovaní a predstavení návrhov majú naši klienti 2 týždne na rozhodnutie. Za tento čas sa môžu rozhodnúť, či sa im páči prvá alebo druhá štúdia. Nakoľko vieme, že záhrada má byť útočiskom a je niekedy ťažké sa rozhodnúť, sme prístupní aj alternatíve - kombinácie oboch návrhov. Aj tu sme však opatrní a snažíme sa klienta nasmerovať správnym smerom, aby nebola záhrada v konečnom dôsledku prekombinovaná.

Finálna štúdia s vysadzovacím plánom.

Finálna štúdia s vysadzovacím plánom.

Vo finalizácii projektu sa odovzdáva niekoľko výkresov. So samotným finálom štúdie dostane klient Vysadzovací plán, ktorý obsahuje názvy rastlín a presný počet kusov. Vytyčovací plán tvoria rozmery a prevýšenia, s ktorými sme pracovali. Tento výkres je detailne vypracovaný so všetkými potrebnými rozmermi v prípade samostatnej realizácie bez našej pomoci.

K projektu samozrejme patria všetky navrhnuté technické detaily, ktoré odovzdávame spolu s výkazom výmer a prác.

Celkový proces vypracovania takéhoto návrhu môže trvať niekoľko týždňov - maximálne 2 mesiace.

Všetko je o detailoch

V našom ateliéri pracujeme aj s najmenšími detailmi, ktoré vás vo vizualizácii zaujmú. Budete mať chuť poprechádzať sa medzi navrhnutými trvalkovými záhonmi, sadnúť si do trávy pod stromom alebo len tak oddychovať v hojdacej sieti. Pre úplný „VAU“ efekt dostane náš zákazník i video, ktoré ho prevedie po celej záhrade


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk