Uvažujete nad drevenou terasou? | landart.sk

Uvažujete nad drevenou terasou?

Drevená terasa v záhrade

Terasa je užitočné prepojenie medzi domom a záhradou. Dá sa povedať, že je to polo obývateľný sezónny priestor v objatí vašej záhrady. Tvorí ju spevnený priestranný povrch, využívaný na relax, tvorivú činnosť alebo umiestnenie posedenia v záhrade. Pozrite sa, na čo myslieť ak plánujete do záhrady osadiť terasu.

Či už terasu postavíte svojpomocne alebo privoláte odborníkov, je dôležité premyslieť si faktory, vďaka ktorým môže terasa nadobudnúť požadovaný vzhľad a funkčnosť.

Umiestnenie terasy

Eventuálne sa terasa môže nachádzať v ktoromkoľvek kúte záhrady - pri dome, pri bazéne alebo pri záhradnom domčeku.

Uvedomte si, že nábytok a príslušenstvo terasy vám môže zabrániť výhľadu do vašej záhrady, do ktorej ste investovali. Terasa nám slúži cez letné dni, no v zime sa stáva statickým prvkom, ktorého komponenty by vám mohli byť prekážkou pri výhľade z okna do záhrady. Rozhodnite sa, čo na terase chcete mať, aby sa vám nestalo, že sa z gauča budete pozerať na obrovskú vírivku alebo gril, ktorý v zime nevyužívate. Doprajte si výhľad do vašej záhrady.

Jednoduchá drevená terasa doplnená mobilnými kvetináčmi s výsadbou

Najideálnejšie umiestnenie terasy je na južnej teplej a východnej strane. Ak pracujete dovečera a viete, že si na terase môžete vypiť kávu doobeda a váš celkový čas terasovania sa bude schylovať k doobedňajším hodinám, orientujte terasu na východ. Budete sa môcť kochať východom slnka. Ak mávate čas po práci a radi sa opaľujete, terasu vybudujte na západnej strane. Uvedomte si, koľko času reálne máte na relax v záhrade a aké aktivity na terase plánujete.

Náš tip

Terasu môžete obohatiť o tzv. mobilnú zeleň - výsadba v kvetináčoch alebo zabudovať kvetináče do stavby terasy.

Terasa so zabudovanými kvetináčmi

Veľkosť a tvar terasy

Rozmyslite si, či vám stačia dve lavice na opaľovanie, alebo túžite po grilovačke s priateľmi. Čím budete terasu zaťažovať? Pri stavbe terasy je dôležité pozerať na to, ako to ovplyvní váš priestor v záhrade. Obdĺžnik, štvorec či polkruh?

Drevená terasa


 Skúsený návrhári už vedia, ako sa správne prispôsobiť pôdorysu a výsadbe. Tým Landart vám ponúka odborné poradenstvo, návrh a realizáciu terasy na mieru. Terasu do záhrady navrhnú v súlade s celou záhradou.

Zatienenie terasy

Na výber máte z pevných drevených konštrukcií cez posuvné rolety a výsuvné markízy až po tieniace plachty. Zatienenie vám môže zabezpečiť aj výsadba stromu do záhrady, akým je napríklad tento Hrab obyčajný lat. Carpinus Betulus pestovaný ako špalier.

Tieniace plachty od Nesling

Prečo používame tieto exotické drevá na terasy?

SIBÍRSKY SMREKOVEC

  • Tvrdosť na úrovni dubu
  • Odolnosť voči biologickému ničeniu
  • Nevyžaduje chemické napúšťanie
  • Ostáva ekologicky čistý
  • Vďaka vysokému obsahu živice je sibírsky smrekovec odolný voči hnilobe a plesniam – pre porovnanie s dubom, jaseňom alebo borovicou je dvojnásobne rezistentný
  • Menšia tvrdosť ako u exotických drevín ju predurčuje na menej namáhané terasy – menšia odolnosť voči mechanickému poškodeniu

GARAPA

  • Prirodzene odolné drevo voči hnilobe, rozkladu a drevokazným škodcom napádajúcim suché drevo, vďaka čomu je to ideálny materiál na terasy, ploty a fasády
  • Odolnosť voči škrabancom zvlášť oceňujú majitelia psov
  • Drevo Garapa lat. Apuleia leiocarpa je žltohnedej a zlatohnedej farby s prevažne priamym vláknením, miestami točitým, do seba zapadajúcim
  • Má stredne dlhú životnosť
  • Pri pravidelnej údržbe vydrží v exteriéri v dobrej kvalite 25 rokov a viac

IPE

  • Táto drevina sa radí do prvej triedy životnosti, čo znamená, že vystavená poveternostným podmienkam vydrží minimálne 25 rokov
  • Kvalitu dreva tiež určuje hustota – a za tú sa Ipe veru s objemovou hmotnosťou až 1050 kg / m3 hanbiť nemusí

CUMARU

  • Vzhľadovo príbuzné ipe
  • Cumaru terasa je svetlejšia s odtieňmi hnedej, hnedožltej až červenohnedej farby
  • Farebné rozdiely jednotlivých dosiek sú výraznejšie ako pri ipe
  • Rezivo je často pruhované, čím pripomína teak a preto sa cumaru často nazýva aj Brazílsky teak

Montáž drevenej terasy

Každá nová terasa vyzerá dobre. Ale to, či je dobre skonštruovaná, uvidíte až o 5-10 rokov. Nesprávna konštrukcia, ešte k tomu zaťažovanej plochy, vedie k vlneniu a praskaniu dreva. Stavba drevenej terasy si vyžaduje zručnosť a konštrukčnú prax. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk