Okrasné trávy a trvalky v monokultúrnych výsadbách | landart.sk

Okrasné trávy a trvalky v monokultúrnych výsadbách

Ak chcete vniesť do záhrady trošku moderného nádychu a jednoduchosti, vhodnou alternatívou sa pre vás stanú monokultúrne výsadby okrasných tráv a trvaliek. Tieto výsadby sú vhodné nielen do rodinných záhrad, ale aj do verejných priestorov. Zaujímavo vyzerajú či už na rovine alebo vo svahu. Ušetrite čas pri údržbe záhona a vyberte si okrasné trávy a trvalky, ktoré zharmonizujú vzhľad vašej záhrady.

Gaura lindheimeri, okrasné trávy a trvalky, trávy do tieňa, trávy na slnko, trvalky na slnko

Gaura Lindheimerova

Myslite na to, že vaša monokultúra bude kvitnúť len raz počas roka bez ohľadu na to, či ide o okrasnú trávu alebo hocijakú inú trvalku. Upriamte pozornosť na rastliny, ktoré majú čo najdlhšie obdobie kvitnutia alebo majú schopnosť remontácie (opätovného kvitnutia).

Vytvorte si správny spon

Zamerajte sa na rastliny, ktoré začnú rásť hneď začiatkom sezóny a vydržia až do neskorej jesene. Saďte ich v správnom spone (počet ks/m2) tak, aby sa celá plocha dokonale vyplnila.

Potrebný spon zabezpečí v záhone väčšiu vlahu, zníži množstvo burín a postupne ich počas sezóny zo záhona úplne vytlačí.

Najlepšou voľbou pre monokultúrne výsadby sú okrasné trávy, ktoré rašia skoro na jar. V lete alebo v jeseni krásne vykvitnú a v záhone sa udržia až do zimy. V ďalšom roku na jar vykonajte ich kompletnú údržbu a trávy opätovne vyrastú.

Správnou údržbou zabezpečíme kolobeh, ktorý bude dlhodobo fungovať. Poznáme aj niekoľko druhov trvaliek, ktoré sú svojím vzhľadom zaujímavé počas celého roka, avšak aj tu treba dbať na ich správny výber.

TIP: Monokultúrne výsadby sú zaujímavé aj v kombinácii s iným rastlinným druhom. Nezabúdajte, že 80% plochy bude tvoriť monokultúra a zvyšných 20% iný druh trvalky alebo cibuľoviny.

okrasné trávy okrasné trvalky

Okrasná tráva kavyľ s gaurou

Okrasné trávy

Smlz ‘Karl Foerster‘

Smlz (Calamagrostis x acutiflora) jednoznačne zaujme svojím vzrastom a farebnosťou. Dorastá až do výšky 1,3 m a navyše si pekne drží svoj vzpriamený tvar počas celej sezóny.

Vyhovuje mu nielen slnečné stanovisko, ale aj mierne zatienenie. Smlz využijete ako izolačnú zeleň alebo ako optickú bariéru.

Vo veľkých skupinách bude v záhrade zaručene dominovať. Veľmi pekne vyzerá v blízkosti živých stálozelených plotov, rovnako zaujme pri vodných prvkoch, napríklad pri bazéne.

smlz, okrasné trávy, calamagrostis

Smlz Karl Foerster

Túto okrasnú trávu netreba na zimu zväzovať, stačí ju len na jar zostrihať na približne 10 cm výšku. Smlz vyzerá krásne v kombinácii s vysokou anemonkou- Anemone hupehensis ‘Honorine Jobert‘, ktorá tiež veľmi dobre znáša polotieň.

Metlica trsnatá ‘Goldtau‘

Metlica (Deschampsia cespitosa 'Goldtau') je veľmi jemná okrasná tráva dorastajúca do výšky 50 cm. Rovnako, ako predchádzajúci vybraný druh okrasnej trávy, aj ona znáša slnečné stanovisko a zatienenie. Vo veľkých monokultúrnych plochách zaujme najmä v dobe kvitnutia.

Vďaka jej optimálnej výške ju využijete aj na výsadbu svahov. Okrasnú trávu na zimu zviažte, aby vám počas silných mrazov nevymrzla. Na jar ju len zostrihajte na približnú výšku 10 cm. Skombinujte ju s lupinou Lupinus ‘Gallery Pink‘, ktorá vnesie do rozvoľneného monokultúrneho záhona farbu a výraznejšiu štruktúru.

Perovec psiarkovitý ‘Hameln‘

Perovec (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) je okrasná tráva, ktorá kvitne krásnymi veľkými žlto-bielymi kvetmi a dorastá do výšky 60 cm. Nie je náročný na pôdu, najlepšie sa mu darí na slnečnom stanovisku. Poznáme tiež kultivary s tmavými kvetmi ako 'Black Beauty' alebo 'Red Head'.

perovec pestovanie, okrasné trávy

Perovec s tmavými kvetmi

Údržba a pestovanie perovca psiarkovitého nie je vôbec náročné. V zime ho nemusíme zväzovať, stačí ho len zostrihať začiatkom jari, aby vytvoril nové husté trsy.

Úžasne vyzerá v kombinácii s ružovo kvitnúcou gaurou Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink‘ alebo so železníkom (Verbena bonariensis). Železník patrí medzi vysoké trvalky na plné slnko a je známa svojím vysemeňovaním. Spon medzi rastlinami zväčšite tak, aby okrasná tráva dovolila trvalke vyrašiť, rásť a rozmnožovať sa.

Kavyľ ‘Pony Tails‘

Kavyľ (Stipa tenuissima ‘Pony Tails’) je veľmi obľúbený jemný vzdušný druh okrasnej trávy do polotieňa či slnečného stanoviska, ktorá dorastá do výšky 50 cm. Nemá rád príliš veľké zamokrenie, preto mu vyhovujú skôr suchšie a priepustné pôdy. Údržba a pestovanie kavyľu je veľmi jednoduché. Trávu v zime nezväzujeme a na jar nestriháme. V jarnom období len vyčešeme jeho suché časti.

K tejto okrasnej tráve sa jednoznačne hodia cibuľoviny ako napríklad okrasný cesnak Allium ‘Purple Sensation‘ alebo trvalky ako šalvia Salvia nemorosa ‘Caradonna‘ či bielo kvitnúca gaura Gaura lindheimeri.

salvia nemorosa, okrasné trvalky na slnko

Salvia nemorosa Caradonna 

Trvalky

Vyberáme také kvitnúce druhy, ktoré majú dlhšie obdobie kvitnutia, dobre znášajú rez počas sezóny alebo opätovne rozkvitajú.

Viete, ako sa bude rastlina správať na vybranom stanovišti počas celého vegetačného obdobia.

Vhodnými druhmi do monokultúrnych trvalkových záhonov sú napríklad pakost- Geranium macrorrhizum ‘Spessart‘ alebo stálozelená pachysandra (Pachysandra terminalis). Oba druhy sú ideálnou voľbou do polotieňa či tieňa. Na slnečné plochy odporúčame vysadiť monokultúru levandule- Lavandula angustifolia ‘Hidcote‘ alebo rozchodník- Sedum spectabile ‘Brillant‘.

Dúfame, že sme vám v našom blogu čo najlepšie priblížili tému monokultúrnych výsadieb. Určite neváhajte, takéto záhony budú v každej záhrade nadčasové a zaujímavé. Veď predsa - v jednoduchosti je krása.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk