Extenzívne zelené strechy: Moderné eko varianty bez údržby | landart.sk

Extenzívne zelené strechy: Moderné eko varianty takmer bez údržby

Vegetačné strechy podporujú biodiverzitu, zadržiavajú a čistia vodu zo zrážok, ochladzujú priestor či zachytávajú prach. Pokiaľ túžite aj vy po tejto modernej a eko verzii strechy, no vaša má väčší sklon alebo obmedzený priestor, zriaďte si extenzívnu vegetačnú strechu. Je takmer bezúdržbová a rovnako krásna.

extenzívne vegetačné strechy

Vegetačné strechy sa delia na intenzívne (inak ich nazývame aj strešné záhrady) a extenzívne. Každá z nich má množstvo výhod. Nezabúdajte, že ak si chcete založiť úplne novú zelenú strechu, mali by ste sa informovať o nosnosti pôvodnej strechy. Musíte si byť istí, že vaša strecha udrží váhu nasýteného substrátu. Túto informáciu získate aj z posudku statika.

Kedy premýšľať nad vytvorením extenzívnej strechy?

Extenzívna zelená strecha nie je intenzívne využívaná, avšak pochôdznosť po streche (kráčanie po streche) nie je zakázaná. Tento typ sa navrhuje pre ťažko pochôdzne stavebné konštrukcie s obmedzeným priestorom alebo pre strechy s väčším sklonom.

Extenzívne vegetačné strechy sa zakladajú na strechách s nízkou nosnosťou od 80 do 150 kg/m². Vzhľadom na nižšiu nosnosť striech má vrstva vegetačného substrátu hrúbku od 50-150 mm. V tenšej vrstve vegetačného substrátu je podstatne nižšia vodná kapacita, preto sa na výsadbu používa rastlinný materiál odolnejší voči extrémnym podmienkam. Bez poškodenia prekonáva obdobie sucha a po zlepšení vlahových podmienok ľahko regeneruje.

extenzívna vegetačná strecha, zelená strecha

Kontrolné šachty zabezpečujú prístup

Pri navrhovaní extenzívnych rovných striech dbajte na kontrolné šachty, ku ktorým musí byť zabezpečený prístup. Pri zelených strechách s väčšou rozlohou sa projektujú štrkové chodníčky, ktoré vám zjednodušia prístup, čím dosiahnete možnosť lepšej údržby a čistenia.

Vrstvenie vegetačných striech

Pred položením všetkých potrebných vrstiev je potrebné plochu úplne vyčistiť od všetkých nečistôt, čím zabránite narušeniu ochrannej vrstvy – tvrdenej geotextílie.

Druhou vrstvou je hydroakumulačná rohož, ktorá zabezpečuje najmä odvedenie vody a prúdenie vzduchu.

Nasleduje separačná vrstva a strešný substrát. Pri substráte dbajte na jeho rovnomerné rozhrnutie po celej streche, aby bola plocha čo najviac vyrovnaná.

Následne nainštalujte kontrolné šachty a zapracujte rezky do substrátu. Pohnojte ich a výdatne zalejte.

Údržba extenzívnej zelenej strechy

Tak, ako aj všetky iné rastliny potrebujú po vysadení zavlažovanie na dobré prekorenenie, nezabudnite ani na závlahu rezkov zapracovaných do substrátu. Prvé 2-3 týždne je dôležité dopriať rezkom vodu aspoň trikrát do týždňa.

Počas zavlažovania je potrebné, aby sa vodou nasýtili všetky vrstvy, nie len vrchný substrát s rastlinami. Týmto podporíte rýchlejšie a správne zapojenie, po ktorom už nie je nutné zelenú strechu zalievať ani počas leta. Výnimkou sú horúce letá bez zrážok.

Predíďte zaburiňovaniu

Na výsadbu použite sterilný substrát, aby sa zelená strecha zaburiňovala čo najmenej. Avšak, náletom a nafúkaným burinám nezabránite. Celkové odburinenie strechy je vhodné vykonať aspoň jedenkrát ročne.

Ak chcete podporiť rast a správne zapojenie rezkov, použite hnojivo NovaTec N-Max. Je viaczložkové so stabilizátorom dusíka - nielen pre podporu rastu.

TIP: Nakoľko budete pracovať so živým materiálom, môže sa stať, že sa určité miesta nezapoja, či vypadnú a vzniknú prázdne miesta. Rovnako sa môže stať, že pri silnom daždi či prehánkach sa jednoducho substrát vyplaví zo strechy. V súčasnosti je to úplne bežný jav. V takomto prípade sa substrát doplní a vegetácia sa posadí.

Zabudnite na chemické prostriedky

Často sme zvyknutí, že vegetáciu ošetrujeme postrekmi alebo inými chemickými prostriedkami. Pri vegetačných strechách to neprichádza do úvahy. Používanie pesticídov je výlučne zakázané, nakoľko voda odvádzaná zo striech môže kontaminovať podzemné vody.

extenzívne zelené strechy, vegetačné strechy bez pesticídov

Vyberte si ekonomické a ekologické riešenie

Ak by ste chceli navrhnúť extenzívnu vegetačnú strechu pre váš dom, neváhajte nás kontaktovať. Pripravíme pre vás projekt a cenovú ponuku.

Ak ste sa do realizácie extenzívnej strechy pustili na vlastnú päsť, pozrite si našu ponuku na e-shope, kde nájdete kompletný sortiment produktov na zhotovenie zelených striech


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk