Rozmnožovanie odrezkami: Získajte kvitnúce kry zadarmo | landart.sk

Rozmnožovanie odrezkami: Získajte kvitnúce kry zadarmo


ako rozmnožiť rastliny odrezkami

Každý záhradkár sa určite už aspoň raz pohrával s myšlienkou, vytvoriť si vlastné výpestky rastlín. Či už ideo rastliny alebo kry, možností je naozaj veľa. Takýto spôsob rozmnožovania a pestovania rastlín uprednostňujeme najmä v prípade svojpomocného zakladania novej záhrady alebo zakladania vegetačnej a pestrej izolácie, tzv. živého plota, kde potrebujeme väčšie množstvo rastlín rovnakého druhu. Veľkou výhodou je aj ekonomický charakter dopestovania si rastliny do požadovanej veľkosti. Ako na rozmnožovanie odrezkami?

Ideálnym obdobím na vytváranie odrezkov vybraných rastlín a krov je počas celého vegetačného obdobia, v závislosti na type odrezku, ktorý chceme vytvoriť.

Jarné odrezky

V prípade, že si chceme namnožiť rastlinný materiál čo najskôr, odrezky môžeme odoberať počas jarného obdobia, keď sa rastlina prebúdza z vegetačného pokoja a začína rašiť nové výhonky. Práve tie sú ideálnymi časťami na efektívnejšie zakorenenie v tomto období. Nakoľko v tomto období začínajú panovať rôzne odrody byliniek, ich zelené časti si môžeme bez väčších problémov množiť odrezkami a využívať počas celého roka do chutných pokrmov.

Letné odrezky

Jednou z iných variant je aj množenie prostredníctvom odrezkov, ktoré už majú mladé zelené drevo (jednoročné). Tieto odrezky robíme počas celého leta, keď je rastlina vegetačne aktívna.

Najlepšie si to vieme predstaviť pri rastlinách, ako sú ruže alebo vavrínovce.

odrezky ruží

Jesenné odrezky

Ideálnym drevom pre letné až jesenné odrezky je staršie a tvrdšie drevo (jednoročné). Medzi rastliny na takého odrezky môžeme radiť napr. Cezmínu alebo Zemolez.

Iné typy odrezkov a množenia

Odrezky listov (pri interiérových rastlinách) a odrezky častí koreňového systému (zväčša pri trvalkách, alebo kroch, ako napr. orgován) sa realizujú počas celého vegetačného obdobia. Taktiež môžeme množiť delením trsov, ktoré sa najviac uplatňuje pri okrasných trávach a rastlinách trsového charakteru.

Substrát na výsadbu odrezkov

Substrát, do ktorého budeme umiestňovať odrezky rastlín, by mal byť vzdušný, ľahký a nie príliš prehnojený. Mal by mať jemne kyslé pH. Môžeme využiť špecializované substráty určené na množenie, prípadne použiť perlit alebo piesok.

Rozmnožovanie rastlín odrezkami

Základom sú kvalitné pomôcky: ostré záhradnícke nožnice (vydezinfikované), stimulátor zakoreňovania (nie je povinný, no urýchľuje proces zakoreňovania), substrát na množenie, perlit alebo piesok.

  • Pri “rezkovaní” si zvolíme najzdravšiu a najkrajšiu vetvičku rastliny. Tú následne odstrihneme ostrými záhradníckymi nožnicami na dĺžku odrezku približne 10-15 cm šikmým rezom. Mal by mať aspoň 6-7 pukov.
  • Ak je na odrezku príliš veľa listov, časť, ktorú zapichneme do pôdy, očistíme od prebytočných listov, aby sme mohli lepšie ponárať odrezok do stimulátora, vďaka ktorému rýchlejšie a kvalitnejšie zakorení. V prípade potreby môžeme skrátiť prebytočné listy z celkovej jeho dĺžky na polovicu.
  • Odrezok, ktorý bol namočený v stimulátore, následne zapichneme kolmo do vopred pripraveného vlhkého substrátu.
  • Substrát môžeme mať v nádobe alebo kvetináči, ktorý si prikryjeme priesvitnou fóliou alebo skleneným pohárom. Týmto spôsobom môžeme docieliť teplé a vlhké prostredie, ktoré je ideálne pre zakoreňovanie odrezkov.

hortenzia odrezky

Ako zakoreniť odrezky?

Pre ľahšie pochopenie množenia odrezkami je dôležité si uvedomiť základnú vec. Rastlina je živý organizmus ktorý svoje živiny a energiu posúva postupne do všetkých častí svojho tela, v závislosti od ročného obdobia. My potrebujeme pre účely množenia odoberať vždy tú časť rastliny, kde je najviac živín a energie pre vytvárania nového koreňového systém, pre zrod novej samostatnej rastliny. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk