Presný postup sadenia ovocných stromov na jeseň | landart.sk

Presný postup sadenia ovocných stromov na jeseň

Jeseň je ideálnym obdobím nielen na sadenie cibuľovín, ale aj nových ovocných stromčekov. Príroda vchádza do vegetačného pokoja a rastliny sa chystajú na zimu. Pokiaľ však chcete svoju záhradu obohatiť o nové rastliny, poradíme vám, kedy a ako sadiť ovocné stromy na jeseň.

sadenie ovocných stromov na jeseň

Kedy sadiť ovocné stromy?

Na jeseň sa príroda pripravuje na zimný spánok a práve vtedy je najvhodnejšia výsadba ovocných stromov.

Najideálnejším termínom je 20. október a neskôr, keď sú pletivá rastlín dostatočne vyzreté a nehorzí im poškodenie.

Výsadba sa môže realizovať až do apríla – a to aj počas zimných mesiacov, okrem silne mrazivých dní, keď nám zamrznutá pôda nedovolí vyhĺbiť výsadbovú jamu.

TIP: Podpníky, na ktorých sú šľachtené odrody štepené, výrazne ovplyvňujú rast stromčeku. Nízke podpníky strom prinesú do plodnosti skôr, ale majú menšiu životnosť a vysoké nároky na vlahu, oproti stromom na vysokých podpníkoch, ktoré sú viac-menej sebestačné a dlhoveké.

Sadenie ovocných stromov na jeseň

Pred výsadbou je nutné si nachystať výsadbovú jamu. Odstránime trávny porast pomocou rýľu z povrchu pôdy a potom pôdu prekypríme. V zemi vytvoríme otvor v tvare misy, aby mali korene dostatočný priestor rásť.

Nevykopte hranatú jamu, nakoľko by mohol vzniknúť efekt kvetináča a korienky by nechceli prerastať ďalej.

Nezabudnite na zakolovanie a drevený kôl do pôdy zabite ešte pred vložením stromu. Okrem toho, že kôl chráni strom pred pohybmi vplyvom vetra, je vhodný aj ako konštrukcia na použitie siete proti ožeru zverou.

kedy sadiť ovocné stromy

Kôl sa môže odstrániť po cca 2 rokoch po výsadbe, po celý čas však dôsledne sledujte, aby špagát pripevňujúci o kôl nebol príliš tesno a nepoškodzoval stromček.

Pri voľnokorenných sadeniciach je dobré skontrolovať ich stav, v koreňovej sústave nožnicami odstrihnite polámané časti a konce hrubých koreňov odstrihnite až do zdravého pletiva. Do vlásočníc – tenkých vláknitých koreňov – nezasahujeme.

Sadenicu vložíme do jamy a korene obsypeme jemnou zeminou tak, aby žiaden nezostal suchý.

Do jamy vrátime všetkú zem, ktorú máme okolo jamy a zasypeme tak, aby bol štep stromu na povrchom pôdy. Nezabudnite, že pôda po čase mierne klesne! Do pôdy je vhodné primiešať aj kompost.

Odstránenú trávu z povrchu položíme na povrch pôdy zelenou časťou smerom dole. Bude plniť funkciu mulču a hnojiva zároveň.

Zasadený stromček výdatne zalejte a myslite na zálievku počas prvého roku od výsadby. V teplých letných mesiacoch je zálievka nutná. Nezabudnite ani na výsadbový rez, ktorý je rôzny pre rôzne druhy ovocia, preto je vhodné si o pestovaní vybraného druhu naštudovať.

ako sadiť ovocné stromy


Sadenie stĺpovitých ovocných stromov

Stĺpové ovocné stromy sú štíhla forma ovocných stromčekov, ktoré sú vhodné na pestovanie v malých záhradách či dokonca kvetináčoch. Prirodzene rastú do úzkeho tvaru a dorastajú iba 2 až 3 metre. Stĺpovité stromčeky sa sadia tak isto ako bežné ovocie, vďaka nižšiemu vzrastu sa však môžu vysadiť už 50 cm od seba.

TIP:Dôležitým faktorom pre úspešné pestovanie ovocia je aj opelivosť stromčekov. Nie všetky sú schopné opeliť sami seba a potrebujú druhú odrodu. Pokiaľ máte malú záhradu, je vhodné zvoliť stromčeky, ktoré sú samoopelivé, teda sebestačné.

Vyberte si z ponuky našich ovocných stromov a vyťažte zo svojej záhrady maximum.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk