Odčleňte sa od susedov: Živé ploty vytvoria dokonalé súkromie | landart.sk

Odčleňte sa od susedov: Živé ploty vytvoria dokonalé súkromie

Ak ste si kúpili nový dom, prípadne vám na vedľajšom pozemku vyrástla bytovka, existuje pár overených spôsobov, ako sa zbaviť zvedavých pohľadov od vašich susedov. Vytvorte si vizuálnu bariéru - živý plot, ktorý nielenže dobre vyzerá, no zároveň okolo vášho pozemku vyčaruje dokonalé súkromie.. Avšak, dbajte na to, aby ste si zo záhrady nevytvorili „zelenú ohradu“, v ktorej sa budete cítiť stiesnene. Poradíme vám, ako sa tomu vyhnete.

Lamelový drevený plot

Vysoké stromy

Najoverenejším spôsobom, ako zamedziť veľkému výhľadu do vašej záhrady, je predsadiť alebo nadsadiť plot. Ak disponujete existujúcim plotom, no nevyhovuje vám jeho výška, prípadne by ste potrebovali vyšší plot, najideálnejším riešením sú stromy.

Vyberte si tie, ktoré sú rozkonárené už od bázy kmeňa. Patria sem stĺpovité kultivary stromov alebo špaliere, ktoré majú zapestovanú korunu vo výške 1,9 m.

  1. Naším najobľúbenejším variantom zo stĺpovitých stromov sú domáce druhy, ako je hrab (Carpinus betulus ´Pyramidalis´), dub letný (Quercus robur ´Fastigiata´), čerešňa pílkatá(Prunus serrulata ´Amanogawa´) alebo zaujímavý ľaliovník tulipánokvetý (Liriodentdron tulipifera ´Fastigiata´).
  2. Zo špalierov sa zamerajte na hrab (Carpinus betulus – špalier) či ambrovníky, ktoré na jeseň nádherne vyfarbujú do žlta alebo červena (Liquidambar styraciflua).
  3. Ak hľadáte kultivar, ktorý neplodí ovocie, oceníte morušu (Morus platanifolia).

Kry a okrasné trávy ako živé ploty

Najobľúbenejším spôsobom, ako sa odizolovať od cesty či nežiaducich pohľadov, je výsadba tují alebo cypruštekov pozdĺž plota z každej jednej strany.

Dajte si však pozor, údržba takéhoto plotu je veľmi náročná, čo si mnoho ľudí neuvedomuje. Výsadba z jedného druhu je tiež riskantná, keďže v súčasnosti tuje trpia hrdzou, napádajú ich škodcovia ako molovka tujová či huby. Rast takéhoto plotu môžeme počítať na roky a ak sa stane, že jeden kus po rokoch vypadne, nikdy nedobehne tvarovo a ani výškovo svojich kolegov v rade.

Stálozelené kry:

  1. Tis (Taxus media ´Hicksii´),
  2. Vavrínovec (Prunus laurocerasus ´Etna, ´Novita, ´Caucasica´),
  3. Hlošina (Elaeagnus ebbingei) - dajte si pozor na možné riziko vymrznutia v chladnejších polohách, prípadne na náveternej strane.

Okrasné kríky:

  1. Hortenzia (Hydrangea ´Lime Light´), ktoré dorastajú do výšky maximálne 1,5 m,
  2. Orgován (Syringa vulgaris ´Souvenir de Louis Spaeth´),
  3. Tavoľa (Physocarpus opulifolius ´Red Baron´).

Vyššie okrasné trávy

  1. Smlz (Calamagrostis x acutifolia ´Karl Foerster´) dorastá do výšky 1,5 m,
  2. Ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ´Variegatus´) dorastá do 1,8 m, avšak je viac rozložitejšia, preto potrebuje väčšiu šírku aspoň 2 m.

TIP: Aby ste sa v záhrade necítili stiesnene, odporúčame nevysádzať rovnaké rastliny po obvode v podobe živého plota, ale kombinovať trvalkové záhony so stromami, kríkmi v kombinácii s trávami. Rovnako sa zamerajte iba na pohľady, ktoré potrebujete zamedziť – pohľad na terasu alebo skryť pohľad na plochu s ohniskom.

Aby sme si nepokazili dobré vzťahy so susedmi

V prípade, ak chcete mať stále čiastočný kontakt so susedmi a nechcete sa od nich príliš odčleniť, je tu niekoľko variácií, ako to vyriešiť.

Lamelové prekrytie v kombinácii s rastlinami

Drevo je u nás v ateliéri veľmi obľúbené. Materiál je nadčasový a dá sa kombinovať úplne so všetkým. Preto pri dobrých vzťahoch odporúčame kombináciu lamelových stien či treláží, ktoré sú doplnené buď o stálozelené kry, okrasné trávy, alebo kombináciu špalierov a stálozelených krov. Takto sa od suseda neodčleníme úplne a budeme vedieť prehodiť pár viet.

Jednoduchý tradičný plot

Strihané ovocné kríky boli zaužívané už v Baťovanoch a plnili niekoľko funkcií. Samozrejme nemusíme sa riadiť podľa myšlienky Antona Baťu a zapestovávať si plot v maximálnej výške 1m, existujú už zapestované ovocné steny, ktorým viete regulovať výšku, ako sú jablone a hrušky.

Rovnako ideálnym kríkom je Arónia (´Nero´ aleo ´Viking´), ktorým však musíte vymedziť väčší priestor pre ich rast (približne 2 m na šírku). Arónia kvitne a plodí na jednoročnom dreve, tvar si udržiava a preto nie je potrebné ju radikálne strihať, maximálne presvetľovať, aby boli plody dostatočne sladké. Presvetlením a udržiavaním výšky arónie docielime čiastočné oddelenie od suseda.

Kombinácia rastlín a výsadba stromov na správnom mieste je cesta

Zamedzenie pohľadu od bytových domov – podporenie existujúceho plota špaliermi. Vysadenie viackmennej dreviny v strede záhrady zabezpečí tieň na terase a súkromie z vyšších podlaží bytovky.

Vytvorte si príjemné prostredie kombináciou rôznych druhov rastlín, stromov a lamelovými trelážami, ktoré nebude jednotvárne a bude vás pozývať objavovať zákutia vašej záhrady.

Zataraste priamy výhľad na terasu špaliermi alebo klasickými stromami a pri problémových plotoch vysaďte stálozelené rastliny.

Pri susedoch, s ktorými máte dobré vzťahy, vysaďte ovocné kry alebo vytvorte záhon, ktorý bude obohatený o vysoké trávy, prípadne okrasné kry, ktoré zamedzia čiastočne pohľadu k vám. Zároveň dobre zvolená skladba záhonu vám bude robiť radosť počas celého roka svojím kvitnutím.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk