Nápady na jesenné dekorácie do záhrady, ktoré nestoja veľa | landart.sk

Nápady na jesenné dekorácie do záhrady, ktoré nestoja veľa

Zmena ročného obdobia sa prirodzene ukazuje v záhrade, listy postupne menia svoju farbu, dozrievajú plody, vykvitajú neskoré trvalky a kry a začína sa príprava na zimu. Ponúkame vám niekoľko tipov na jednoduché jesenné dekorácie z prírodnín do záhrady, ktoré si vyrobíte aj sami doma – a navyše sú lacné. Premýšľate, ako ozvláštniť terasu, máte nevyužité prázdne kvetináče a neviete, čo s nimi? Vyskúšajte naše tipy. Získate jesenné dekorácie, ktoré ulahodia oku.

Jesenné výsadby

V kvetináčoch a nádobách postupne dosluhujú letničky, ktoré so zmenou teploty prestávajú vyzerať atraktívne a strácajú na kráse.

Letničky sú väčšinou jednoročné rastliny a preto nám nemusí byť ľúto ich jednoducho vyhodiť do kompostu. Jednou z najpopulárnejších jesenných rastlín je vres (Calluna). Existuje ich už obrovské množstvo a niekedy ich postačí vysadiť samostatne a nádoba bude vyzerať skvelo. Zaujímavou voľbou sú tiež ozdobné kapusty, violky alebo farebné chryzantémy.

Použiť sa dajú aj farbou zaujímavé trvalky, ktoré bežne vysádzame do záhonov, ako sú heuchera, tráva imperata alebo carex. Tieto rastliny je možné na jar vysadiť do záhona a radosť vám budú robiť ešte niekoľko rokov.

Doplňte ich dekoráciami

Je však viacero spôsobov, ako tieto aranžmány ozvláštniť vecami, ktoré nájdeme v záhrade. Do kvetináča je možné doplniť plody rastlín – ozdobné alebo tradičné jabĺčka, šišky, slamu alebo odstrihnuté konáre zaujímavých rastlín (Cornus - svíb, Larix - smrekovec opadavý alebo čečinu z ihličnatých stromov). Takýmto spôsobom môžete ušetriť a ozvláštniť svoje výsadby.

Jesenné dekorácie v kvetináči pred dvere

Jesennú atmosféru vedia navodiť aj kvetináče umiestnené pred dvere. Niekedy netreba vytvárať úplne nové výsadby – ak už máte pred vchodom umiestnené rastliny v kvetináči, postačí ak k nim pridáte napríklad tekvice, jabĺčka, ozdobné trávy alebo konáre.

Kedže sa pomaly kráti dĺžka dňa, pekne vyniknú aj svietniky so sviečkami – svietiace dekorácie do záhrady, do ktorých sa dajú umiestniť aj svetlá na baterky.

Ako je možné zužitkovať opadané listy zo stromu?

Medzi obľúbené jesenné dekorácie na terasu patria aj opadané listy. Opadané listy nemusia hneď skončiť v komposte, ale vedia poslúžiť ako dekorácia. Efektne vyzerajú napríklad prútené koše naplnené farebným lístim alebo môžete vytvoriť girlandu z lístia.

Ešte čerstvé lístie postupne ponavliekajte na špagát a zaveste ponad dvere, okná alebo na terasu. Je to veľmi obľúbená aktivita pre deti a môže slúžit aj ako učebná pomôcka pri spoznávaní stromov.

Jesenné vence

Výroba venca znie ako komplikovaná záležitosť, ale nič nenahradí vlastnoručne vyrobenú výzdobu na dverách.

Na základný korpus sa postupne priväzujú časti rastlín, ktoré ste na veniec vybrali. Vhodná je čečina, konáriky vavrínovcov, zväzky ozdobnej trávy, šišky alebo aj zväzky sušených rastlín, ktoré ste počas roka v záhrade vypestovali.

Vyniknú aj ozdobné plody z hlohu, cezmíny alebo drobné tekvice. Na prípravu je treba pevný špagát alebo drôtik a tým sa veniec postupne ovíja a pridávajú sa jednotlivé časti rastlín.

Pamätajte, že veniec nemusí byť pravidelný a tieto dekorácie väčšinou vyzerajú prirodzenejšie, keď nie sú úplne dokonalé.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk