Kompostáreň LANDART | landart.sk

Kompostáreň LANDART

Ak chcete z odpadu vyťažiť čo najviac, premeňte ho na kompost. Z nepotrebného materiálu si jednoducho vytvoríte organickú hmotu, ktorú znova využijete v záhrade. Ak zakladáte nové záhony, pomôžeme vám vybrať kvalitný domáci kompost z našej kompostárne.

Výroba kompostu

Na naše kompostovisko vyvážame prevažne materiál, ktorý vyprodukujeme pri údržbách záhrad alebo verejných priestorov - ide o odstrihnuté konáre, suché trávy či suché lístie, ktoré sú pri tvorbe kompostu dôležité, keďže sú bohaté na uhlík.

Pri samotnej realizácii záhrad, kde odstraňujeme existujúce záhony alebo pri údržbách verejných plôch, počas ktorých vyvážame na kompostovisko pokosenú trávu – takýto materiál je bohatý práve na dusík.

Stroje, ktoré napomáhajú pri výrobe

Firma Landart disponuje veľkým množstvom rastlinného odpadu, ktorý by bolo nemožné spravovať ručne. Preto využívame strojné zariadenia, ktoré sú v našom prípade veľkými pomocníkmi.

Hlavným pomocníkom pri výrobe je štiepkovač, ktorý upravuje biologický odpad ako drevo, konáre, lístie alebo slamu. Tým, že biologický odpad prejde strojom, zmenší sa jeho objem a urýchlia sa biologické procesy.

Jednou zo základných podmienok celého procesu je prevzdušňovanie. Na tento úkon využívame nakladač, ktorý prehadzuje a premiešava všetky vrstvy záhradného kompostu.

Dôležitá je aj teplota

Meraním teploty v komposte je najlepším indikátorom správneho procesu rozkladania. Rozklad mikrobiálnej hmoty vytvára teplo, ktoré sa hromadí a vytvára sa samootepľovanie.

Ak teplota po založení kompostu nestúpa, indikuje nám to zlý proces založenia. Príčinou môže byť zlá skladba, nadmerná alebo nízka vlhkosť či nízky obsah kyslíka v komposte.

Na kontrolu teploty využívame špeciálny vpichový teplomer s dlhým bodcom. Teplotu meriame na 3 rôznych miestach a rôznych hĺbkach (závisí to od veľkosti hromady), pretože stred kompostu je vždy teplejší ako v podpovrchových zónach. Rovnakú teplotu zabezpečujeme prehadzovaním nakladačom.

Strata objemu

Pri správnom kompostovaní hmota stráca objem. Celková strata závisí od použitého materiálu. Je možné, že sa založený kompost zmenší o tretinu alebo až o polovicu. Takýto jav je vítaný, keďže je to pre nás signál, že proces rozkladu prebieha.

Záhradný kompost pre všetkých

Rast vysadených rastlín s použitím domáceho kompostu je bleskový a prosperujúci. Ak do záhonu primiešate aj hnojivo ako je kravský hnoj, zabezpečíte tým úžasné prostredie pre všetko, čo si na záhrade vysadíte.


Kvalitný záhradný kompost si viete kúpiť aj u nás → KOMPOST


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk