Ako upraviť svahovitý terén v záhrade? | landart.sk

Ako upraviť svahovitý terén v záhrade?

Oporné múriky v záhrade


Svahovitý terén v záhrade sa môže javiť ako nevýhoda. Veď, komu sa chce šlapať do kopca? Ale opak je pravdou. Svahovité záhrady v sebe majú dynamickosť a pestrosť organických tvarov, ktoré sa nedajú porovnať s výsadbou na rovnom pozemku. Pri dobrej realizácii môže prudký svah nadobúdať podobu poschodí, kde každé poschodie má svoj jedinečný charakter.

Spevnenie svahu

Vplyvom prírodných živlov na pôdu, ako gravitácia, stekajúca voda a ľad, sa pôda prirodzene hýbe a svahy sa zosúvajú. Niekedy drasticky a inokedy vám svah klesne každý rok o 1 cm, čo je viditeľné až o pár rokov na posunutej výsadbe, prípadne stavbe.

Oporné múriky ochránia svah v záhrade pred zosuvom pôdy

Oporné múriky sa kombinujú v rôznych úrovniach svahu, záleží aký sklon, druh pôdy a veľkosť má daný svah. Skúsení realizátori vedia, ktorý typ oporného múrika je pre váš svah ten pravý. Dajte si poradiť od tímu Landart.

  • Využiť môžete betónové tvárnice, kameň, drevo, gabiony alebo palisády. Tvoria vizuálny prvok, ktorý by mal ladiť s prostredím celej záhrady a domu.
  • Pri strmejších svahoch potrebujú byť oporné múriky lepené. Nemôžete vynechať ani drenážnu vrstvu a pevné betónové základy. Najmä ak presahujú výšku 60cm.
  • To, aký oporný múrik zvoliť na daný svah, sa nedá povedať všeobecne. Pri realizácii sú dôležité faktory ako sklon svahu, výška svahu a typ pôdy.

Ak sa rozhodujete pre typ oporného múrika, pozrite si ponuky, poraďte sa s návrhármi a skúste si pozrieť náš článok, ako sa dopracovať k útulnej záhrade, ktorá nadobudne svoj jedinečný štýl.

Betónové tvárnice

Na trhu sa nachádza mnoho variant betónových tvárnic, ktoré sa dajú ľahko zladiť s dlažbou a chodníčkami v záhrade. V záhrade pôsobia ako pevné a stabilné plochy. Veľmi dobre podržia strmý svah.

Pozor na slnko

Pri výsadbe do betónových tvárnic majte na vedomí, že sa vplyvom slnečného žiarenia silno nahrievajú. Prispôsobte výsadbu rastlín do betónových tvárnic ich podmienkam. Veľmi dobre sa bude dariť skalničkám, ale aj šalvii alebo levanduli.

Lacné spevnenie svahu

Kamenné oporné múriky

Kamenné múriky vyzerajú v záhrade prirodzene a vnášajú do záhrady historický nádych. Pri menších svahoch môžete uvažovať nad suchým múrikom, kde nie je potrebné kamene lepiť. Kamene sa jednoducho ukladajú na seba, šikmo naklonené k svahu.

Ak ste v situácii, že máte k dispozícii kameň, či už lokálny z výkopových prác alebo ako zvyšný materiál zo stavby, môžete ho takýmto spôsobom do záhrady zakomponovať. Ušetríte a zároveň využijete odpadový materiál.

Postup pri stavbe suchého múrika

  • Pri stavbe suchého múrika dbajte na sklon múru k svahu. Suchý múrik sa nestavia kolmo.
  • Suchý múrik zapustite aspoň 15 cm pod úroveň zeme, čím podporíte jeho stabilitu.
  • Dbajte na to, aby základňa, čiže spodná šírka suchého múrika, bola širšia.
  • Múriky nad 60 cm je nutné murovať s použitím malty. Pri tejto výške zabezpečte múriku aj betónové základy.

Realizácia oporného múrika od tímu Landart - kombinácia dreva a kameňa

Gabiony

Kamene v pletive sa začínajú využívať aj na stabilizáciu svahov. Nahrádzajú suché múriky. Oproti suchým múrikom sú gabiony stabilnejšie, držia dlhé roky a môžu sa stavať pomerne do veľkej výšky.

Gabiony- možnosť ako vyriešiť svah v záhrade

Rastliny na stabilizáciu svahu

Koreňový systém rastlín prirodzene stabilizuje svah pred zosuvom. A preto:

  • Doplňte výsadbu nízkym oporným múrikom, ktorý vám oddelí rovinný pozemok od svahu.
  • Na strmom svahu sa vám mulč a štrk neuchytí. Tento problém vyriešia plazivé druhy rastlín, ktoré nanajvýš môžu cez okraj oporného múriku prevísať.

Plazivé floxy - kvetinový koberec

Floxy krásne vyniknú v betónových tvárniciach, v štrbinách suchého múrika alebo akejkoľvek skalke. Patria medzi stálozelené rastliny, čo znamená, že po odkvitnutí ich nahradí zelený koberec.

Plazivý flox - Phlox subulata

Plazivé borievky- Juniperus horizontalis

Stálozelené plazivé borievky sa vyskytujú od oceľovo modrých, cez zelené, až po zlato zelené druhy.

Chránia povrch svahu pred poveternostnými podmienkami, ktoré taktiež prispievajú k zosuvu pôdy a vynikajúco nahradia mulč alebo štrk, ktorý by sa z prudkého svahu zosúval.

Plazivá borievka- Juniperus horizontalis

Nepodceňte stavbu oporného múrika

Stavbu oporného múriku nepodceňujte, najmä pri strmých svahoch. Pamätajte, že pri výškach nad 60 cm sú potrebné betónové základy.

V prípade potreby sa obráťte na Landart tím - poradíme vám, ako čo najlepšie pracovať so svahom vo vašej záhrade.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk