Ako pestovať 3 najkrajšie typy levandúľ? | landart.sk

Ako pestovať 3 najkrajšie typy levandúľ?

Medonosná levanduľa je každým rokom čoraz populárnejšia. Aj u nás na Slovensku nájdete niekoľko levanduľových polí, kde si môžete túto obľúbenú trvalku natrhať. Ak vás láka domáce sadenie levandule a váhate, aký druh si vybrať, či ktoré miesto je pre ňu ideálne, prečítajte si náš článok, ktorý vám pomôže s výberom.

Levanduľa je obľúbenou rastlinou v mnohých domácnostiach. Nie je preferovaná len vďaka svojmu príjemnému vzhľadu, ale aj kvôli svojej príjemnej vôni. Ľudia často obľubujú aj rôzne domáce produkty s levanduľovou arómou.

Pestovanie levandule

Či už si chcete vysadiť levanduľu úzkolistú (Lavandula angustifolia), levanduľu prostrednú (Lavandula x intermedia) alebo levanduľu francúzsku (Lavandula stoechas), všetky potrebujú predovšetkým ľahkú, dobre priepustnú pôdu a slnečné miesto. Neprekáža jej ani pestovanie v črepníku.

Pokiaľ levanduli nezabezpečíme dostatočnú cirkulácii vzduchu – najmä v pôde – dochádza k hnilobe a následne môže levandula trpieť plesňami.

Sadenie levandule

Pôdu, kde budeme levandule sadiť, nemusíme obohatiť o žiadne živiny. Stačí jej obyčajná zemina. Levanduľa pôvodne pochádza z oblasti Stredozemného mora, kde sú kamenisté svahy bez pridaných živín.

Miesto výsadby vyberáme tak, aby na levanduľu svietilo slnko aspoň 6 hodín. Levanduľu môžeme vysádzať aj na slnečné miesta, kde svieti priame slnko kratšie. Levanduľa však nebude tak bohato kvitnúť.

Primárne sadíme levandule na južné svahy, suché voľné plochy alebo medzi aromatické suchomilné bylinky.

Polievanie levandule

Polievame len čerstvo zasadenú levanduľu. Keď sa rastlinka ujme a zakorení, stačí jej zálievka v podobe dažďových zrážok.

Ak si nie ste istí, či už je správna doba na obmedzenie zálievky, musíte rastliny sledovať a v prípade nedostatku vody ešte poliať.

Strihanie a rez levandule

Kvety levandule zrežeme vždy po odkvitnutí – každú jar alebo leto, prípadne aj v jari a v lete.

Vždy zrezávame až k drevnatej časti, aby ostali rastliny kompaktné, no nikdy nerežeme do dreva.

Hnojenie levandule

Rastliny levandule preferujú pôdu chudobnejšiu na živiny a nevyžadujú hnojenie. Neznamená to však, že sa hnojiť nemôžu, no nesprávne hnojenie môže spôsobiť nadbytočný rast listov na úkor kvitnutia alebo úhyn – obzvlášť hnojivá s vysokým obsahom dusíka.

Najideálnejšie je zvoliť pomaly rozpustné hnojivo so zníženým dusíkom (N) alebo jednoducho pri báze rastliny aplikovať kompost, ktorého živiny budú rastline bohato stačiť na celú sezónu. Levandulu treba hnojiť iba na jar, jesenná aplikácia môže spôsobiť, že jemné prírastky zima zničí úplne.

Ako rozmnožiť levanduľu?

Rozmnožovanie levandule je možné odrezkami a je to skvelý spôsob, ako prísť k množstvu nových sadeníc.

V lete odoberte z rastliny mladé nekvitnúce výhonky, dlhé cca 10 cm, odstráňte olistenie z ich spodnej časti a zarežte spodnú časť stonky tesne pod miestom, kde vyrastali listy.

Je vhodné použiť aj zakoreňovací hormón. Takto pripravené výhonky vložte do priepustného substrátu a udržujte vo vlhkom prostredí. Zakoreňovať by mali po cca 4-6 týždňoch, ak sú dostatočne zakorenené, je možné ich presádzať.

Ako zazimovať levanduľu?

Zimovanie závisí od druhu - napríklad Levandula stoechas nie je prispôsobená na to, aby prežila naše podmienky v zime, je nutné ju schovať do chladnej miestnosti - teplota by nemala vystúpiť nad 10 C.

Levanduľa uzkolistá a prostredná sú plne mrazuvzdorné a pokiaľ sú vysadené vo voľnej pôde nebýva s ich prezimovaním problém. V chladnejších oblastiach je vhodné rastliny prikryť pri báze mulčom, slamou alebo čečinou.

Levanduľa úzkolistá

Najčastejšie vysádzaný druh levandule u nás je levanduľa úzkolistá (Lavandula angustifolia). Tento druh má kompaktný a hustý tvar.

Listy levandule úzkolistej sú úzke, zelené až striebornosivé, a dorastajú do dĺžky 2 cm. Kvitne od júna do augusta, podľa vybraného kultivaru dorastá do výšky 50-60 cm. Je mrazuvzdorná, znáša výkyvy teplôt až do -23°C.

Levanduľa prostredná

Druhý, často vysádzaný, druh levandule je levanduľa prostredná (Lavandulai x intermedia). Tento druh má rozložitý, menej kompaktný tvar.

Jej listy dorastajú do dĺžky 7 cm. Oproti levanduli úzkolistej má dlhšie stonky a väčšie kvety. Kvitne od júla do augusta, až polovice septembra, netvorí semená a má silnejšiu vôňu ako levanduľa úzkolistá. Levanduľa prostredná dorastá do výšky 90-120 cm. Zazimovanie je jednoduché, znáša výkyvy teplôt až do -20°C.

Levanduľa francúzska (španielska)

Levanduľa francúzska alebo španielska, zriedka motýľová (Lavandula stoechas) si drží kompaktný tvar.

Listy tejto levandule sú úzke, zelené až striebornosivé. Kvitne od mája do augusta viditeľne väčším kvetmi ako majú ostatné druhy.

Podľa vybraného kultivaru dorastá do výšky 60-90 cm. Nie je mrazuvzdorná, znáša výkyvy teplôt len do -5°C, no je lepšie, ak nezostane vonku ani pokiaľ je teplota rovná 0. 



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk