​ Zelená strecha svojpomocne: Metódy výsadby rastlín | landart.sk

Zelená strecha svojpomocne: Metódy výsadby rastlín

Myslíte si, že založenie extenzívnej zelenej strechy je drahé? Nedajte sa od nej odradiť len preto, že sa vám zdá vstupná investícia vyššia. Rozchodníky sú rastliny, ktoré sú ako stvorené na zelenú strechu. Keďže sú nenáročné na údržbu, poradíme vám, ako vďaka nim cenu zelenej strechy skrešete na minimum.

Vegetačná strecha prináša množstvo výhod. Zlepšuje mikroklímu, znižuje hlučnosť a prašnosť, zadržiava dažďovú vodu a spomaľuje jej odtok či znižuje nebezpečenstvo mechanického poškodenia strechy. Jej vstupnú cenu môžeme regulovať metódou vysadenia vegetácie. Viete, ktoré typy rozchodníkov sa môžu použiť pri vysadení vegetačnej strechy?

Skladba rozchodníkov pri výsadbe zelenej strechy

Všetky metódy (skladby) výsadby vegetačnej extenzívnej zelenej strechy majú jedno spoločné. Či už siahnete po výsadbe rezkami, sadeničkami alebo mačinou, vždy dostanete zmes 5-8 druhov a odrôd odolných rozchodníkov.

Zmesi obsahujú:

  • rozchodník biely v rôznych odrodách (Sedum album),
  • rozchodník šesťradový (Sedum sexangulare),
  • rozchodník španielsky (Sedum hispanicum),
  • machový rozchodník (Sedum lydium),
  • rozchodník skalný (Sedum reflexum),
  • rozchodník pochybný v rôznych odrodách (Sedum spurium),
  • stálozelené druhy rozchodníkov,
  • rozchodník prudký (Sedum acre) – doplnkový druh, ktorý však nie je žiadúci pre svoj invázny charakter.

Rezky rozchodníkov

Rozchodníky, ako rastliny na zelenú strechu, majú oproti iným rastlinám veľkú výhodu – dokážu zakoreniť z akejkoľvek drobnej časti stonky. Preto skladba rozchodníkov na extenzívnej zelenej streche je najjednoduchším a najlacnejším spôsobom.

Rezky, ktoré pozostávajú z niekoľkých druhov a odrôd, sa rozhodia na pripravenú plochu strechy a zľahka sa zapracujú do substrátu.

Na strechy menších súkromných plôch vysievame približne 100-150 g/m², na väčšie priemyselné strechy stačí 20-100 g/m².

Rezky sa musia poliať ihneď po zapracovaní. Polievame ich pravidelne, až kým nezakorenia. Pri ideálnom počasí korenia rezky rýchlo a zalievame ich len pár týždňov, no v suchom období môžu koreniť aj 2-3 mesiace, niekedy až rok. Z 1 kg rezkov vysejeme zhruba 20-30m².

Výhody a nevýhody rezkov rozchodníkov

Výhodou rezkov je ich nízka cena.

Nevýhodou je dlhšia doba zapojenia a vyššia starostlivosť po výsadbe - dlhšia doba zalievania. Zapojenie rezkov trvá za ideálnych podmienok 1-2 mesiace, pri náročných podmienkach však môže trvať aj 2 roky.

TIP: Ak na streche vznikne prázdne miesto, môžeme odtrhnúť časť stonky zakorenených rastlín a zapracovať ich ako pri zakladaní vegetačnej strechy

Rozchodníkové sadeničky

Sadeničky rozchodníkov – zakorenené v multiplátach – sú ideálne rastliny na zelenú strechu.

Veľkú výhodu, ktorou na zelenej streche disponujú, je ich detail – vyvinutá koreňová sústava, vďaka ktorej je efekt zapojenia výsadby rýchlejší oproti výsadbe rezkov.

Ich zapracovanieje však v porovnaní so založením rezkami pracnejšie a časovo náročnejšie. Aj pri výsadbe sadeničiek sa používa kombinácia 5-8 rôznych druhov rozchodníkov. Na strechy vysádzame 15-25 kusov na m².

Výhody a nevýhody rozchodníkových sadeničiek

Výhodou sadeničiek je ich primeraná cena a kratšia doba zapojenia, nakoľko majú dobre vyvinutý koreňový systém.

Nevýhodou je dlhšia a pracnejšia doba výsadby.

NEZABÚDAJME: Po každej zvolenej metóde výsadby musí mať rastlinný materiál dostatočný prísun vody. Bez nej by rastliny na zelenej streche nezakorenili a vyschli. Až plne zakorenené rozchodníky v strešnom substráte sú odolné voči slnku a suchu.

Koberec z rozchodníkov- mačina

Aplikácia koberca z rozchodníkov je rýchla, jednoduchá a poskytuje okamžitý efekt.

Predpestovaný koberec obsahuje 5-8 rôznych druhov rozchodníkov. Rozchodníkový koberec má dobre vyvinuté korene, vďaka čomu rýchlejšie prekorení do strešného substrátu.

Po jeho výsadbe ho treba poriadne zaliať, ďalšie zálievky aplikujeme podľa počasia, príležitostne však streche dodáme 20-30 l/m² kým nebude mačina prekorenená.

Mačina poskytuje úplné pokrytie, takže sa pri jej použití eliminuje riziko erózie. Koberec z rozchodníkov sa môže použiť aj na šikmé strechy.

Výhody a nevýhody koberca z rozchodníkov

Výhodou rozchodníkovej mačiny je okamžitý efekt po položení a rýchla doba zapojenia. Nevýhodou je výrazne vyššia cena oproti rezkom a sadeničkám.

Substrát na zelenú strechu

Pri výsadbe novej extenzívnej zelenej strechy nezabúdajte ani na vhodný substrát. Zabezpečte rastlinám, aby mali dostatok potrebných živín a vytvorili zdravý koreňový systém. Strešný substrát na zelenú strechu je vhodný pre nádherné rozchodníky.



landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk