​Využitie horkej soli v záhrade: Ako a prečo ju aplikovať? | landart.sk

​Využitie horkej soli v záhrade: Ako a prečo ju aplikovať?

Každý milovník záhrady chce, aby jeho rastliny prosperovali a boli v každom ročnom období nádherné a svieže. Vzhľadom na naše klimatické podmienky a striedanie ročných období to môže byť niekedy trochu ťažšie. Najväčšie oslabenie viditeľné na vzhľade môžeme u rastlín pozorovať v jarných mesiacoch, kedy sa rastliny postupne prebúdzajú po chladných zimných mesiacoch a snažia sa znova nabrať potrebnú energiu a živiny na vytváranie nových výhonov a celkový rast. Práve s tým vám môže pomôcť horká soľ.

Čo je to horká soľ?

Horká soľ je kryštalické horečnato-sírnaté doplnkové hnojivo, ktoré je ekologicky nezávadné. Slúži na rýchle vyživenie rastlín trpiacim nedostatkom horčíka. Chemicky je známa pod názvom síran horečnatý, používa sa aj označenie epsomská soľ. Je to významná súčasť morskej vody, ako aj niektorých minerálnych vôd.

V záhradách je často využívaná pre veľmi dobré absorbčné vlastnosti, vďaka ktorým rastlina rýchlo naberá na vitalite a produkuje dostatok zelenej rastlinnej plochy vďaka horčíku, ktorý zvyšuje tvorbu chlorofylu. Chlorofyl je farbivo, ktoré je potrebné pre rastlinnú výživu - fotosyntézu. Horčík je stavebným prvkom tohto farbiva a preto spôsobuje výrazné zelené sfarbenie rastlín. Je to dôležitá mikroživina všetkých okrasných, ale aj úžitkových rastlín a plodín.

Nedostatok horčíka v rastlinách sa prejavuje rôznymi spôsobmi, pričom v najhoršom prípade môže nastať až úhyn. Najčastejšími prejavmi sú žltnutie a hnednutie listov, u ihličnanov žltnutie a opadávanie ihličia. Tieto prejavy sa najčastejšie vyskytujú na miestach s hustou výsadbou, kde sa pôda často rýchlo unaví a vyčerpá živiny.

horká soľ na viniči

Majte na pamäti: Horská soľ nepôsobí ako všeobecné hnojivo pre doplnenie všetkých živín pre rastlinu, jej cieľom je doplniť nedostatok horčíka.

Všeobecné využitie: súčasť soli do kúpeľa na regeneračné účely, súčasť minerálnych vôd pre laxatívne účinky, ako aj minerálne hnojivo pre rastliny.

Použitie horkej soli

Granulovaná kryštalická podoba

Využívaná v záhradníctve najmä pri zapracovávaní do pôdy alebo aplikácia ku koreňovému systému rastliny.

Kvapalné skupenstvo

V tekutom stave je najčastejšie využívaná pri postreku priamo na listy - foliárna výživa. V tomto prípade je potrebné dbať na ideálne počasie. Najvhodnejšia práca s postrekom ako takým je v ranných alebo večerných hodinách, prípadne pod mrakom, aby v teplejších mesiacoch slnečné lúče nepoškodili čerstvo nastriekané listy - pôsobením tepla sa začne voda na listoch prehrievať a vyparovať, čím spáli povrch listov.

Ďalším spôsobom je zálievka aplikovaná ku koreňom.

Dávkovanie sa prispôsobuje koncentrácii konkrétneho výrobku, ktorý je uvedený na každom obale zakúpeného výrobku.

Využitie horkej soli v záhradníctve

Trávnik- posypanie kryštalickou formou horkej soli môže zaistiť trávniku sýty zelený vzhľad. Musíme však myslieť aj na to, že v jarných mesiacoch potrebuje trávnik na štart do nového roka oveľa viac nutrientov, ktoré zaistia rýchly a zdravý štart do ďalšej sezóny.

Ovocné a okrasné dreviny - v priebehu celej sezóny môžeme dodať rastlinám vitalitu a zelený vzhľad formou posypu alebo zálievky.

Ihličnany a stálozelené rastliny - dreviny vysadené do hustých živých plotov môžu mať obmedzené množstvo potrebných živín, čo má za následok žltnutie listov a ihličia. V takomto prípade môžeme aplikovať horkú soľ priamo na listy alebo ihličie formou postreku. V prípade neutíchajúceho problému treba riešiť situáciu do väčšej hĺbky a zistiť, či je problém naozaj iba nedostatočné vyživenie rastliny, alebo hnednutie môže byť spôsobené inými stresovými faktormi. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk