Starostlivosť o mrazuvzdorné palmy v záhrade na Slovensku | landart.sk

Starostlivosť o mrazuvzdorné palmy v záhrade na Slovensku

Palmy už nie sú len exotickou rastlinou. Stávajú sa čoraz viac populárnejšie aj v slovenských záhradách. Nie všetky sú však prispôsobené na to, aby prežili našu zimu. Poradíme vám, ako sa starať o druhy, ktoré znesú mínusové teploty, a ako zabezpečiť, aby aj mrazuvzdorné palmy v záhrade bez obáv prezimovali.

palmy v záhrade

Niektoré druhy týchto tropických rastlín sa vo svojom prirodzenom prostredí takisto stretávajú s mrazivým počasím, preto vieme tieto druhy zimovať aj v našich podmienkach. Ako však vyzerá starostlivosť o palmy a čo všetko treba urobiť pred zimou?

Pestovanie palmy na Slovensku

Pokiaľ palmu ešte nemáte v záhrade vysadenú, je dobré tak spraviť v jarných mesiacoch, aby mala dostatok času na zakorenenie. Ak máte ťažkú pôdu s obsahom kameňov, nemusíte sa báť – palmám takéto prostredie vyhovuje.

Ešte pred príchodom chladného mrazivého počasia je vhodné rastliny zamulčovať pri báze - kôrou, lístím alebo rašelinou. Táto vrstva bude chrániť korene palmy pred poškodením.

Starostlivosť o palmy v zime

Na vrchnú časť rastliny treba použiť bielu netkanú textíliu, ktorá sa používa na ochranu rastlín pred mrazom. Na palmu je vhodné vyrobiť jednoduchú konštrukciu, ktorá bude niesť textíliu a taktiež zamedzí tomu, aby sneh prenikol do srdiečka rastliny.

Srdiečko sa nazýva miesto, kde rastline rastú nové listy a je citlivé na nahnívanie v prípade, ak sa doň voda dostane. Na vrch bielej textílie je vhodné aplikovať aj transparentnú fóliu, ktorá prepúšťa svetlo, ale nedovolí vlhkosti preniknúť k rastline.

starostlivosť o palmy

TIP: Ak v zime nasneží, je vhodné sústrediť sneh v okolí palmy, kde bude svojimi izolačnými vlastnosťami chrániť rastlinu.

Ak máte už rastlinu, ktorá je väčšia a vzrastlá, postup môže vyzerať rovnako, ale je možné však len zviazať listy okolo srdiečka a nahromadiť materiál okolo kmeňa palmy.

Hnednutie listov palmy

Listy paliem bývajú po zime poškodené, čomu sa dá zabrániť, iba ak sa rastlina zimuje vnútri – teda v kvetináči. Poškodené listy je možné orezať, po oteplení narastú opäť nové mladé listy.

TIP: Pokiaľ hľadáte veľké kvetináče na palmy, vyberte si z našej ponuky.

Palmy vysadené vo voľnej pôde nie je nutné v zime zalievať, vystačia si s prirodzenou vlahou.

Rozmnožovanie palmy

Palmy sa dajú rozmnožovať semenami, je to však dlhotrvajúci proces a vyžaduje dávku trpezlivosti. Výsadba semien sa odporúča v lete, pretože semená potrebujú dostatočnú teplotu pre vyklíčenie. Niektoré druhy je možné rozmnožiť aj odrezkami, táto technika je však pri palmách náročná a odrezky potrebujú špecifickú starostlivosť, aby zakorenili.

Kam vysadiť palmu v záhrade?

Pri sadením palmy jej vyberte také stanovisko, ktoré je v zime chránené pred silným chladným vetrom. Exotické druhy totižto takéto podmienky neobľubujú.

Miesto musí byť dostatočne osvetlené slnkom, najlepšie počas celého dňa.

Počas obdobia od jari do jesene odporúčame palmu prihnojovať hnojivom, ktoré sa postará o sýtozelenú farbu rastlín.

pestovanie palmy

Presádzanie palmy

Pred prvým vysadením odporúčame vybrať stanovisko, ktoré je trvalé – aby ste palmu nemuseli po pár rokoch presádzať. Slovenské mrazuvzdorné palmy tieto zmeny neznášajú veľmi dobre.

Pôdu netreba pred výsadbou špeciálne upravovať, keďže obľubujú ílovité a kamenisté pôdy. Je možné pri výsadbe použiť aj štrk, ktorý zabezpečí lepšiu drenáž a korene tak nebudú odhnívať.

Hlavne počas prvého roku je nutné palmy v lete zalievať, nemajú ešte dostatočne vyvinutý koreňový systém a mohli by bez vody zo zálievky odumrieť.

Starostlivosť o palmy si vyžaduje mať záhradníckeho ducha, pretože im treba venovať aspoň trochu pozornosti. Pri každom jednom druhu je dobré sa poradiť so záhradníkom alebo pestovateľom paliem, aby ste zbytočne nezostali sklamaní. Starostlivosť sa odvíja aj od miesta, kde budú rásť, na juhu Slovenska sa bude pestovanie líšiť od severu Slovenska.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk