Pestovanie šťavnatých čučoriedok: Kedy ich treba sadiť a hnojiť? | landart.sk

Pestovanie šťavnatých čučoriedok: Kedy ich treba sadiť a hnojiť?

Kanadské čučoriedky patria medzi veľmi obľúbený druh drobného ovocia. Majú veľké, šťavnaté a okrúhle plody, ktoré obsahujú bezfarebnú šťavu. Čučoriedky obsahujú veľa vitamínov a antioxidantov, vďaka čomu pomáhajú imunite, mozgu, srdcu a dokonca majú priaznivý vplyv na pokožku. Pozrime sa, podľa čoho si vybrať vhodnú odrodu, a ako sa o ňu starať tak, aby prinášala bohatú úrodu.

pestovanie čučoriedok

Ako si vybrať odrodu čučoriedok?

Aj keď sa na niektorých druhoch čučoriedok uvádza, že sú samoopelivé, pre väčšiu úrodu sa oplatí mať vysadené vždy aspoň dva rôzne druhy, ktoré kvitnú v rovnakom čase.

Odrodu vyberáme podľa toho, či chceme čučoriedky skôr na priamy konzum, zaváranie alebo mrazenie. Ďalej vyberáme podľa toho, či chceme menší plod alebo naopak čo najväčší. Ďalším z rozhodujúcich faktorov pri výbere vhodnej odrody je požadovaná doba zberu.

Vedeli ste, že existuje aj čučoriedka s ružovými plodmi? Ružovými bobuľami sa pýši napríklad čučoriedka ‘Pink Lemonade’,ktorá síce dozrieva až v auguste, no jej plody sú veľmi sladké, ich chuť má dokonca citrónový nádych.

Ako a kedy sadiť čučoriedky?

Najvhodnejší čas na výsadbu rastlín je jar a jeseň. Ak si však kúpite čučoriedky v kvetináči, môžu sa vysádzať počas celého roka. V prípade výsadby v lete však rastliny potrebujú výdatnú zálievku.

kedy sadiť čučoriedky

Ako pripraviť pôdu pre čučoriedky?

Na sadenie čučoriedok je potrebné zvoliť vhodnú pôdu. Kanadským čučoriedkam najviac vyhovuje kyslá pôda s hodnotou pH 4,2- 5,5. Takéto podmienky čučoriedkam zabezpečíme vtedy, keď sa vysadia do rašeliny. Čím viac rašeliny čučoriedka dostane, tým viac bude prosperovať. Podľa veľkosti kvetináča môžeme jednej rastline dopriať aspoň 50-litrový substrát rašeliny. Je to ideálny substrát na čučoriedky.

Aby mala pripravená pôda dostatok živín, pridáme pri výsadbe čučoriedkam aj kompost.

Ako pestovať čučoriedky?

Pestovanie čučoriedok nie je náročné. Čučoriedky sadíme na miesto, kde je polotieň. Aby mali zdravé, šťavnaté plody potrebujú čučoriedky dostatok slnka, no pozor, na priamom slnku môžu mať v lete spálené listy.

Väčšina mladých čučoriedok, ktoré sa dnes predávajú, nepotrebuje výchovný rez po výsadbe. Vyberte si takú rastlinu, ktorá má otvorenú korunu a jej konáre nerastú krížom cez seba.

Strihanie kanadských čučoriedok

Čučoriedky kanadské plodia na konci mladých dlhých výhonoch a neskôr na ich vetveniach. Ak sa čučoriedka dostatočne nerozvetvuje, v jari môžeme skrátiť jej najdlhšie výhony o tretinu. Poriadne si prezrieme celý ker a odstránime aj suché a poškodené drevo, rovnako odrežeme výhony, ktoré už neplodia.

strihanie čučoriedok

Zhruba v 3. až 4. roku po výsadbe začneme s presvetlením čučoriedok. Presvetľujeme vždy v zime, počas vegetačného pokoja. Výhony, ktoré vo vnútri krov prekážajú a neplodia, odrežeme až pri zemi. Rezom obnovíme plodivé drevo. Pri reze však nesmieme odstrániť ročné výhony, pretože sa na nich vytvárajú kvetné púčiky. Pri pravidelnom presvetľovacom reze sa odstráni asi tretina vetví.

Dospelé kry by nemali mať viac ako 6 až 8 dvojročných výhonov, z ktorých by mali byť aspoň 2 alebo 3 bohato rozvetvené. Kry by mali byť vzdušné a presvetlené, aby sa plody dobre vyvíjali a dozreli.

Príliš vysoké alebo prestarnuté kry znesú aj radikálny rez. Pri takomto reze sa skrátia všetky výhony na výšku zhruba 30 až 50 cm od zeme. Po takomto zásahu ker silne obrastie a vytvorí nové bohaté výhony, ktoré sa nanovo zapestujú. Po radikálnom reze začnú čučoriedky bohato plodiť zhruba v treťom roku.

Zhruba po roku od výsadby potrebujú čučoriedky pravidelné prihnojovanie.

Aké hnojivo na čučoriedky?

Hnojenie čučoriedok je ideálne urobiť na jar, keď sa na rastlinách tvoria púčiky a kvitnú. Používame vždy iba hnojivá určené priamo pre čučoriedky, ktoré zabezpečujú kyslú reakciu pôdy a neobsahujú chlór. Hnojenie na jeseň sa neodporúča, aplikujeme ho iba do polovice leta a rastlinám postačí do budúcej sezóny.

predaj čučoriedok

Rozmnožovanie kanadských čučoriedok

Rozmnožovanie čučoriedky je proces, ktorý vyžaduje veľa času a trpezlivosti. Vysievanie nových rastlín zo semien je najdlhšia možná cesta a pri takomto rozmnožovaní si nové rastliny nezachovávajú vlastnosti materskej rastliny.

Namnožiť čučoriedky vieme aj odrezkami – a to dvomi spôsobmi. Odrezkami odobratými v období vegetačného pokoja z drevnatých odrezkov. Bylinné odrezky je najlepšie odobrať v letnom období a vybrať zdravé životaschopné výhony. Skrátime ich na cca 8 cm a ponecháme iba jeden pár listov a tie zastrihneme na polovicu. Takto pripravené odrezky sa vložia do kvetináča so substrátom (prečnievať budú 2-3 cm nad povrch) a umiestnia sa do zákrytu – skleník, parenisko alebo miniskleník na parapetu okna. Takto nachystané odrezky do pár týždňov zakorenia a potom ich je treba aklimatizovať na vonkajšiu teplotu a dopestovať vo väčšom kvetináči s pomocou hnojiva.

Rozmnoženie potápaním

Najčastejšie používaným spôsobom je tzv. potápanie, kde sa výhon čučoriedky ohne a prichytí pri povrchu pôdy a tam časom zakorení. Obsypať ich môžeme aj s mulčom alebo rašelinou. Tieto výhony je možné po roku oddeliť od materskej rastliny.

Pestovanie čučoriedok v nádobách

Čučoriedky sú vhodné na pestovanie v kvetináči, vďaka svojim plytkým koreňom. V nádobe je jednoduchšie zabezpečiť kyslé pH hnojením. Častokrát sa aj práve do zeme vkladajú celé kvetináče alebo sa rastliny posadia do jamy oddelenej od ostatnej pôdy hrubou nepriepustnou vrstvou. Pri pestovaní v nádobe je treba dbať iba na zvýšenú zálievku, pretože vyschnú oveľa skôr.

Najčastejší škodcovia na čučoriedkach

Žltnutie a postupné vysychanie listov je často znakom húseníc, ktoré vieme ľahko spozorovať na rastlinách a je nutné použiť insekticíd – chemický postrek na ničenie hmyzu. Ďalším častým škodcom čučoriedok sú vošky, ktoré sa živia miazgou a tým oslabujú rastlinu. Takisto účinným spôsobom je použitie insekticídu. 

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk