Muchovník: Dominantná a odolná malá drevina | landart.sk

Muchovník: Dominantná a odolná malá drevina

Bývate v prašnom meste a hľadáte odolné malé stromčeky do záhrady? Počuli ste už o muchovníku? Amelanchier canadensis alebo muchovník kanadský je v súčasnosti jedným z najznámejších menších stromov alebo polokrov. V záhradách spĺňa nielen okrasnú, ale aj úžitkovú funkciu. Viete, kedy a kde ho v záhrade vysadiť, a ako sa oň správne starať?

Muchovnik plody

Opadavý ker (alebo malý strom) muchovník, pôvodom zo Severnej Ameriky, dorastá až do výšky 8 m. Vyhovuje mu slnečné stanovisko a priepustná, mierne kyslá alebo neutrálna pôda. Dobre znáša dlhšie obdobie sucha a znečistenie, vďaka čomu je vhodný aj do mestského prostredia.

Muchovník a jeho 4 druhy

V priaznivých podmienkach rastie koruna muchovníka veľmi rýchlo. Svojím tvarom je v záhrade zaujímavým a často dominantným prvkom.

Nájdete ho ako ker, klasický strom alebo ako viackmeň - drevinu s viacerými kmeňmi a bohatou rozvoľnenou korunou.

Je mrazuvzdorný až do -40°C a záhradu rozjasní v každom ročnom období. Na jar rozkvitne malými bielymi kvietkami, v lete zaujme svojimi oválnymi zelenými lístkami a sladkými bobuľovitými plodmi, ktoré pripomínajú svojou chuťou čučoriedky. Na jeseň do záhrady vnesie žiarivé farebné tóny. Jeho listy sa postupne prefarbujú od žlto-oranžovej po sýtu červenú až bordovú farbu.

Viackmenná drevina

V súčasnosti sa v záhradách čoraz častejšie vysádzajú viackmenné druhy drevín, ktoré dominujú svojím vzhľadom počas celej sezóny. Za viackmennú drevinu sa považuje ker, ktorý počas svojho rastu znásobil počet bočných výhonkov. Jeho silueta pripomína mnohokmeň, ktorý sa správnou údržbou upravuje do požadovaného tvaru.

Viackmenné dreviny môžete umiestniť priamo do trávnika, mlatu alebo do trvalkových záhonov. Vhodnou nižšou podsadbou trvaliek a tráv sa viackmeň ešte viac zvýrazní.

Muchovník kanadský

TIP: Pri umiestňovaní drevín dbajte na ich počet a správne rozmiestnenie. Snažte sa ich posadiť na viditeľné miesta tak, aby boli viackmene viditeľné z každého uhla. Saďte 1 alebo 3 rastliny. Nepárne počty vzrastlých drevín v záhrade pôsobia nielen rozvoľnene, ale aj harmonicky. Priestor sčasti rozbijú a zároveň zjednotia.

Solitér

Iný druh muchovníka kanadského v záhrade vysadíte aj ako samostatnú dominantu. V menších záhradách bude plniť mnoho funkcií. Do záhrady prinesie prirodzený tieň, sladké drobné ovocie, zaujme svojím jarným kvitnutím, jesenným prefarbením a zároveň vytvorí optickú bariéru od okolia.

Ovocná drevina

Sladké bobuľky muchovníka svojou chuťou pripomínajú sladké čučoriedky. Čerstvé plody sú vynikajúce v domácich limonádach a v koláčoch. Môžete z nich spraviť lahodný domáci kompót, sirup, marmeládu či dokonca víno. Mrazenými plodmi doladíte aj zmrzlinu, ktorá vás v letných dňoch určite osvieži.

muchovník kanadský, ovocná drevina

Živý plot

Muchovník sa stal výbornou alternatívou nižších jedlých živých plotov. Odizolujete ním úžitkovú časť záhrady, na ktorú nechcete mať priamy výhľad alebo ho vysadíte ako lem k hracej zóne najmladších členov rodiny.

Rozžiarte svoje záhradné muchovníky

Ozvláštnite svoju záhradu a osvetlite muchovníky exteriérovým reflektorom. Vo večerných hodinách bude vďaka nim očarujúca. Osvetlenie priestor rozžiari, zútulní, navedie atmosféru pokoja a oddychu. Hodí sa do každej malej ale i veľkej záhrady. Viackmenné dreviny si takéto osvetlenie priam pýtajú. Ich kmene budú zaručene dominujúcim prvkom záhrady. Vyberte si z muchovníkov tie, ktoré sa hodia do vašej záhrady najviac.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk