Jeseň v záhrade | landart.sk

Jeseň v záhrade

Jeseň je čas, kedy teploty klesajú, zrážky pribúdajú a povinnosti v záhrade sa kopia. Každý, aj menej skúsený záhradkár vie, že nastalo obdobie, počas ktorého si záhrada vyžaduje viac času a energie ako obvykle. Chladná jeseň v záhrade si nevyberá a preto sa postarajte o svoju záhradku skôr, ako prídu prvé mrazy. Priblížime vám pár základných úkonov, vďaka ktorým pripravíte trávnik, záhony aj stromy na prichádzajúcu zimu.

Jesenná údržba trávnika

Aby bol váš trávnik sýtozelený a vitálny aj počas sychravých jesenných dní, venujte mu trochu pozornosti. Pripravili sme si zoznam niekoľkých úkonov, vďaka ktorým bude váš trávnik zdravý a krásny aj v budúcom roku.

  • Hrabaním lístia odstránime opadanú listovú hmotu a zabránime plesniam či škodcom zahniezdiť sa v trávniku.
  • Prerezanie trávnika zabezpečí zvislé prerezanie, pri ktorom odstránime plsť- zbytky ostrihanej trávy, ktorá sa nahromadila v trávniku počas roka. Potlačíme tým rast burín, zlepšíme prívod vody ku koreňom a uľahčíme prieniku hnojív do trávnika.
  • Podsiatie trávnou zmesou robíme vtedy, keď časť trávnika vypadla alebo je menej zapojená a chceme, aby zregenerovala.

Jesenné hnojenie trávnika

Hnojenie dodá trávniku živiny, ktoré boli počas roka odčerpané z pôdy. Hnojením zabezpečíme jeho zdravý a rovnomerný rast. V jesenných hnojivách sa dusík uvoľňuje postupne iba za priaznivých podmienok, čo pomáha rastline predchádzať stresu. Vyšší obsah draslíka posilní bunkové steny a reguluje hospodárenie s vodou v rastline.

Ak chceme, aby bol trávnik dlho sýtozelený, aplikujeme železité hnojivo. Po prihnojení nesmieme zabudnúť na zavlažovanie trávnika.

hnojenie trávnika na jeseň v záhrade, železité hnojivo

Jesenné hnojivo na trávnik Sportsmaster Stress Control

Chemické čistenie a postrek fungicídom, aplikujeme na trávnik počas obdobia bez zrážok. Najčastejšie postrek aplikujeme proti fuzarióze - v trávniku sa vyskytujú drobné okrúhle škvrny, ktoré schnú a trávnik odumiera.

Vedeli ste, že?

Ak je trávnik príliš splstnatený, tok vody ku koreňom je natoľko spomalený, že sa voda niekedy skôr vyparí.

Jesenná údržba záhonov

Aj vo vašich záhradách sa určite nájdu záhony s dlho kvitnúcimi letničkami, trvalkami či okrasnými trávami. Viete však, ako sa o ne na jeseň postarať? Pozrime sa na starostlivosť o záhony celoročne kvitnúcich letničiek a trvalkových záhonov plných okrasných tráv, ktoré počas roka zabezpečili tú najväčšiu premenlivosť v záhrade.

Odstránenie odkvitnutých letničiek

Letničky kvitnú celé leto, od mája až do posledných mrazov. Ich jednoročný cyklus im znemožňuje existenciu v záhonoch v nasledujúcej sezóne, preto ich zo záhonov a kvetináčov pomaly odstránime. Namiesto letničiek môžeme do kvetináčov vysadiť napríklad jesenné vresy.

letničky, jeseň v záhrade, vresy

Odstránenie odkvitnutých častí trvaliek

Po odkvitnutí trvaliek môžeme odstrániť všetky vyschnuté časti rastlín. V záhonoch však ponecháme vyschnutú rastlinnú hmotu, ktorá sa stane domovom hmyzu počas nasledujúcej zimy.

Niektoré druhy, ako echinacea (Echinacea), rudbekia (Rudbeckia) alebo rozchodník (Sedum), vytvoria v záhrade zaujímavý efekt aj počas zimných mesiacov. Ich úplné rezanie si však nechajte až na jarnú údržbu, aby rastliny pri príchode skorých mrazov nezamrzli a neodhnili.

TIP: Rastliny, ktoré pochádzajú z teplejších oblastí po prvých mrazoch prikryjeme čečinou, aby nezamrzli. Nezakrývame ich však skoro na jeseň, lebo by mohli odhniť.

Viazanie okrasných tráv

Niektoré druhy okrasných tráv na zimné obdobie viažeme, aby im nenamoklo srdiečko a aby neodhnili. Medzi trávy, ktoré zväzujeme patrí metlica (Deschampsia), ozdobnica (Miscanthus), bezkolenec (Molinia), smlz (Calamagrostis) a proso (Panicum).

Okrasné trávy, ktoré neviažeme

Okrasné trávy, ktoré si nevyžadujú zväzovanie počas zimného obdobia, sú primárne stálozelené, no nie je to pravidlo. Medzi trávy, ktoré nezväzujeme patrí kostrava (Festuca), imperáta (Imperata), ostrhttps://zahrady-landart.sk/ (Carex), perovec (Pennisetum), rákosovka (Hakonechloa) či kavyľ (Stipa).

TIP: Okrasné trávy vytvoria vo vašej záhrade nenahraditeľný zimný efekt, navyše slúžia drobnému hmyzu ako útočisko pred chladom či ako zdroj potravy, preto ich striháme až na jar! Niektoré druhy nestriháme dokonca ani vtedy.

zviazané okrasné trávy na jeseň a v zime

Zviazané okrasné trávy počas zimy

Jesenná údržba ovocných stromov

Jeseň v záhrade upriamuje pozornosť aj na ovocné kry a stromy. Pripomeňme si, na aké úkony by sme nemali zabudnúť.

  • Pozbierajte plody, kým udrú prvé mrazy. Posledné dozreté plody bezpečne uskladnite v suchom prostredí, aby nesplesniveli.
  • Orežte staré výhony ovocných krov, ktoré už neplodia alebo plodia už len malé kyslé plody. Takéto drevo už nie je na kroch žiaduce, preto ho v jeseni odstránime.
  • Po zbere plodov z ovocných krov a viniča odstráňte siete proti vtákom.

Vedeli ste, že?

Väčšinu ovocných drevín režeme po zbere plodov. Rez ovocných drevín v neskorej jeseni stromom skôr uškodí.

Jesenná údržba okrasných krov a rastlín

V rámci pravidelnej jesennej údržby skontrolujeme všetky okrasné stromy a kry v záhrade. V prípade potreby odstránime poškodené a vyschnuté konáre stromov či výhony krov.

Zazimovanie náchylných druhov

Chladné počasie počas jesene v záhrade nepraje druhom z teplejších oblastí, preto im musíme nájsť vhodnejšie miesto niekde vo vnútri.

  • Bylinky pomaly premiestnime dovnútra na dostatočne svetlé miesto.
  • Zazimujeme druhy, ktoré neprežijú zimu v našom klimatickom pásme. Medzi najčastejšie zimované druhy patrí oliva (Olea), oleander (Nerium),eukalyptus (Eucalyptus), palma (Trachycarpus) či tyčinkovec (Callistemon).

Jesenná výsadba

V jeseni je ideálny čas nielen na výsadbu voľnokorenných stromov, krov, trvaliek a okrasných tráv, ale aj cibuľovín. Cibuľoviny zabezpečia v záhrade prvé jarné kvitnutie a svojím pestrým sfarbením ju po náročnej zime oživia, čo určite každý privíta.

Všetky novo vysadené rastliny nezabudnite poriadne poliať. Voda v záhrade je základ, aj keď vám jesenné počasie sčasti so zálievkou pomôže.

Prezrite si ponuku cibuľovín, ktoré môžete vysadiť vo vašej záhradke či na balkóne už dnes.


landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk