Ako vytvoriť záhradu snov - návrh záhrady | landart.sk

Ako vytvoriť záhradu snov - návrh podľa seba


návrh-záhrady

Ak si túžite vytvoriť svoju vlastnú záhradu, prečítajte si na čo treba pri návrhu myslieť a aké otázky si treba pred začatím položiť. 

Správne položené otázky - kľúč k vysnívanej záhrade

Priestor našich záhrad je vzácny. Hlavne v dnešnej dobe, kedy sa môžeme tešiť z každého voľného kúska. Preto pri navrhovaní malej i veľkej záhrady treba využiť všetok potenciál, ktorý vám priestor ponúkne. Pre mnohých z nás je záhrada len priestor ohraničený živým plotom a trávnikom, prevažne s ihličnatými drevinami. Poradíme Vám ako si vytvoriť záhradu, ktorá dokonale zapadne k architektúre vášho domu, splní vaše požiadavky a vytvorí zaujímavé, premenlivé miesto na oddych či zábavu s rodinou a priateľmi.


Vizuálizácia terasy

Ako začať plánovať

Každá záhrada má svoj potenciál. Môžeme v nej nájsť útulné miesta i tajomné zákutia, krásne výhľady na okolie či zapadajúce slnko. Aj z malej plochy sa dá vyťažiť čo najviac, len treba upustiť od zaužívanej predstavy o tom, ako by mala vyzerať každá záhrada.

Začnite si klásť otázky o tom, čo by ste vo vašej záhrade chceli robiť vy samy a ako by ste chceli tráviť spoločné chvíle s vašimi blízkymi. Čo všetko by ste v nej túžili mať. Chceli by ste mať príjemný oddychový priestor na terase, pri bazéne alebo by ste si chceli nájsť tiché a pokojné miesto, kde si budete môcť nerušene prečítať vašu obľúbenú knihu? Správne položené otázky sú zaručeným kľúčom k úspešnému naplánovaniu vašej vysnívanej záhrady. 

Prechod interéru do exteriéru

Prepojenie interiéru s exteriérom

Dôležitým prvkom plánovania záhrady je samotná architektúra domu a jeho interiér. Práve už z existujúcej stavby sa môžeme dozvedieť v akom štýle bude navrhnutá. Máte typický vidiecky dom s dreveným oplotením alebo moderný dom s rovnou plechovou strechou? Je izba v ktorej sa nachádzate dobová alebo moderná? Je to priestor veľký, otvorený alebo menší a uzatvorenejší? Netreba zabúdať na výhľady do záhrady, ktoré váš domov ponúka. Každý detail v interiéri napomôže k správnemu plánovaniu. Môže to byť spomínaný štýl zariadenia, použité materiály, farebnosť, veľkosť či svetelné podmienky interiéru, použité rastliny atď. Interiér treba vnímať ako celok, ktorý by mal nenútené na záhradu nadviazať. 


Okrasná, úžitková a oddychová časť

Miesto na zábavu - Transformujte svoju záhradu na pohodlný vonkajší priestor a využite ju ako zväčšenie interiéru - teda miesto na jedlo, zábavu, večerné posedenie s priateľmi alebo oslavy. Prineste kúsok interiéru von a s použitím napríklad vonkajšieho textilu ako vankúše a deky alebo jemného večerného osvetlenia. 

Pre celú rodinu - Aby ste strávili čo najviac času s rodinou vonku, vytvorte miesto, kde sa budú cítiť dobre aj malí aj veľkí. Záhrada okrem pobytu na čerstvom vzduchu a pohybu ponúka miesto na hru, spoznávanie prírody a podporuje fantáziu. Detské zákutia sú super spôsob ako môžu deti tráviť čas v prírode a vy ich môžete sledovať z pohodlia vašeho záhradného posedenia. 

Domáca úroda - Veľké zeleninové záhony, vyvýšené záhony alebo malé kvetináče s bylinkami a zeleninou by mali byť súčasťou každej záhrady. Odmenou budú vami vypestované chutné plody, aromatické bylinky alebo ovocie priamo z vlastnej produkcie. Vy si vyberiete čo budete pestovať, napríklad aj druhy, ktoré nie sú bežne dostupné a nemusíte sa obávať o ich pôvod. 

Krásny oddych - Užívajte svoju záhradu ako miesto, kde uniknete od bežného stresu a obklopíte sa prírodou. Tu sa naozaj medze nekladú. Okrasné záhony plné kvetov, vodné doplnky, vo vetre vanúce trávy alebo príjemne voňajúce aromatické bylinky či posedenie v súkromí stromov. 

Záhradné posedenie vizualizácia


Členenie záhrady

Ak ste si položili tie správne otázky, už presne viete na čo by mala vaša záhrada primárne slúžiť. Pokiaľ to plocha záhrady dovolí, snažte sa pracovať s celou záhradou. Berte ju ako jeden veľký celok, podobne ako váš dom. Ten bol rozčlenený na izby, ktoré slúžia Vašim potrebám. K záhrade pristupujte rovnako. Rozdeľte ju na plochy, kde si každý člen rodiny príde na svoje. Vytvorte plochy na oddych, zábavu či šport, ktoré budú v záhrade navzájom poprepájané vhodnou výsadbou a dobre navrhnutými komunikáciami. Aj tu platí zaužívané pravidlo, že menej je viac.

Detské ihrisko v záhrade


Takže ak váhate alebo rozmýšľate čo na vašej záhrade zmeniť, položte si tie správne otázky. Takto vytvorená záhrada bude slúžiť vám. Prinesie nové zážitky, dobrodružstvá, oddych a radosť. Bude inšpiráciou a predovšetkým vás bude baviť!

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk