​ Ako strihať hortenzie, aby nádherne kvitli? | landart.sk

​ Ako strihať hortenzie, aby nádherne kvitli?

Hortenzie sú nádherné rastliny, ktoré si však vyžadujú patričnú starostlivosť. Pravidelné strihanie ich zbaví chorých a poškodených častí, podporí rast a vyformuje pekný tvar. Poradíme vám, ako strihať rôzne druhy hortenzií.

ako strihať a starať sa o hortenzie

Hortenzie kvitnú od polovice leta do skorej jesene prevažne na minuloročnom dreve. Hydrangea macrophylla hortenzia kalinolistá sa často zaobíde bez väčšieho rezu a stále prinesie množstvo kvetov. Jej pravidelným rezom však dosiahneme lepší vzrast a kvitnutie. S pomocou rezu sa veľkými kvetmi odvďačia aj ostatné druhy ako hortenzia ťahavá alebo metlinatá.

Kedy strihať hortenzie?

Takmer u všetkých druhov je vhodným obdobím rezu skorá jar, hortenzia ťahavá však preferuje rez po odkvete v letnom období.

Pestovanie hortenzie kalinolistej

Odkvitnuté kvety

Odstránenie suchých kvetov hortenzie kalinolistej (Hydrangea macrophylla) po odkvitnutí sa zväčša odporúča iba v teplejších oblastiach. V našich podmienkach je výhodnejšie ich ponechať na rastline, pretože slúžia ako prirodzená ochrana pukov, ktoré sa sa pod nimi nachádzajú.

Suché kvety hortenzie je najvhodnejšie odstrániť na jar a to až po prvý pár zdravých pukov.

Pri odrodách s jednoduchším kvetom, ako napríklad Hydrangea macrophylla 'Mariesii Perfecta', je možné kvety odstraňovať aj po odkvete, považujú sa za odolnejšie voči zime a semená, ktoré sa na nej vo veľkom počte tvoria, vysilujú rastlinu.

muž, ktorý strihá hortenzie

Jarný rez hortenzií

Vystrihnite jeden alebo dva staršie výhony pri báze a tým podporíte rastlinu, aby vyprodukovala nové silné prírastky, ktoré prinesú viac kvetov.

Všetky poškodené alebo suché stonky je nutné odstrániť.

Pokiaľ ide o dlhodobo zanedbávanú alebo nevzhľadnú hortenziu, je možno ju celú hlboko zrezať až k zemi, avšak takýto zásah nás pripraví o letné kvitnutie.

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) a stromčekovitá (H. arborescens)

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) a hortenzia stromčekovitá (Hydrangea arborescens) potrebujú odstrániť suché staré drevo. Pre čo najlepšie kvitnutie je však dobré spraviť väčší rez.

Vždy na jar odstráňte minuloročné výhony až po posledné zdravé puky pre zachovanie kostry.

Aby hortenzia vyprodukovala veľké kónické kvety na silnej stonke, je nutné strihať hlbšie, až po najnižší zdravý pár pukov a vytvoriť tak nízku, no silnú kostru. Tá v tomto prípade nebýva vyššia ako 25 cm. Ak však potrebujete nechať rastlinu vyššiu, zostrihajte ich na cca 60 cm výšky.

žena, ktorá zalieva a pestuje hortenzie

Ako sa starať o iné druhy hortenzie

Hortenzia ťahavá (Hydrangea anomala subsp. Petiolaris)

Dlhé bočné výhony, ktoré vytvára, je dobré odstrániť hneď po odkvete. Väčšina kvetov sa nachádza na vrchnej časti rastliny a preto sa snažíme v tejto časti nestrihať.

Hortenzia pílovitá (Hydrangea serrata)

Môžeme strihať takým istým spôsobom ako kalinolistú

Hortenzia drsná (Hydrangea aspera) a dubolistá (H. quercifolia)

Vyžadujú iba minimálny rez – odstránenie odumretých alebo predĺžených výhonov.

Kvitnúci ker do každej záhrady

Hortenzie sú vďačné rastliny, ktoré neohrdnú slnkom, tieňom a ani polotieňom. Prečítajte si, ktoré druhy hortenzií sa hodia do vašej záhrady.

landart s. r. o., Zlatovská 2193/33, Trenčín 911 05, 0910522454, eshop@landart.sk